Home

Achtergrond 206 x bekeken

Rusland stelt eisen aan import halve maand uit

Rusland heeft de invoering van de verscherpte importeisen voor bepaalde groenten uitgesteld tot 15 november.

Dat meldt Willem Baljeu van handelskoepel FrugiVenta. Rusland kondigde eerder aan dat de eisen op 1 november zouden ingaan. Producten als tomaat, wortels, rode bieten en kool moesten vanaf die datum vergezeld gaan van een veiligheidscertificaat. Waarom Rusland de invoering uitstelt is onduidelijk. Baljeu vermoedt dat Rusland handelsbedrijven tijd wil geven om in te spelen op de eisen. "Producten uit Zuid- Afrika zijn nu al onderweg bijvoorbeeld. Misschien willen ze die mensen niet voor het blok zetten."

Handelaren reageerden teleurgesteld op de nieuwe eisen. De Europese belangenbehartiger van handelaren, Freshfel, liet weten ontstemd te zijn. Of de Russen daar gehoor aan hebben gegeven is niet duidelijk. Ook FrugiVenta was teleurgesteld over de snelle invoering van de importeisen. Volgens secretaris Leo Welschen doorkruist het een akkoord dat de koepel met Rusland had gesloten over een monitoringsprotocol en -register. Hij concludeerde dat diverse autoriteiten in Rusland kennelijk langs elkaar heen werken.

Toch neemt de koepel Rusland serieus. Baljeu: "Het is een belangrijk land voor ons met groeipotentie. We zullen proberen te voldoen aan de eisen, ook al kost dat extra geld. Zolang dat voor iedereen geldt, is dat niet onoverkomelijk. Daarbij komt dat als wij tegemoetkomen aan de hogere residu-eisen van bijvoorbeeld Lidl, we dat ook voor Rusland willen doen." Baljeu hoopt wel dat Rusland in de toekomst aansluit bij EU-wetgeving voor residu-eisen.

Exporteurs wachten intussen af hoe streng de Russen gaan controleren. Exporteur Paul van Ravenswaaij van Ravex International meldt uit voorzorg bestellingen voor Rusland af te houden. "Ik krijg de hele dag door bestellingen, maar ik wil er niet aan. Normaal huur ik 50 tot 60 auto’s per week in. Nu zijn het er nog maar vijf."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.