Home

Achtergrond 388 x bekeken 5 reacties

Runderen verjagen teken

Runderen in natuurgebieden verminderen de overlast van teken.

Ze verkleinen zo de kans op verspreiding van de door teken overgebrachte ziekte van Lyme. Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek van de Wageningen Universiteit naar de effecten van rundvee op tekenpopulaties. Met borelia-bacteriën besmette teken kunnen bij mensen lyme veroorzaken. De onderzoekers vergeleken een door runderen begraasd bosgebied met een onbegraasd gebied. De tekenpopulatie was in het bosgebied waar geen rundvee liep, veel groter. De runderen eten ondergroei op en plegen daarmee een aanslag op de leefomgeving van bosmuizen en rosse woelmuizen. Dat zijn juist de ideale gastheren voor teken.

De runderen in het bos hebben geen effect op Borrelia-infecties in teken. Het bostype heeft wel effect. In eikenbos was het infectiepercentage hoger dan in dennenbos. Jaarlijks lopen in Nederland ongeveer een miljoen mensen een tekenbeet op, waarmee ze risico lopen de ziekte van Lyme te krijgen. De ziekte manifesteert zich door een veelvoud aan symptomen, zoals vermoeidheid, gezwollen klieren, kortademigheid en koorts.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel

  De universiteit Wageningen levert het volgende bewijs:
  Er is de laatste decennia een enorme toename in tekenbeten. De ideale gastheer voor deze teken zijn de bosmuizen en woelmuizen. Deze voelen zich lekker thuis in de natuurgebieden. Deze natuurgebieden zijn toegenomen.
  Conclusie: meer natuurgebieden, meer muizen en dus meer teken. Met meer tekenbeten als gevolg.
  Bij het ontbijt vraag je een klein kind: wil je even de boter doorgeven. Het kind kan er niet bij, maar wil jouw heel graag helpen. Het kind trekt aan het tafellaken en de botervloot komt dichter bij. Ja, jij let niet op als ouder. Maar krijgt de boter aangereikt van jouw eigen kind. Trots kijkt het kind naar je op. Je ziet de aangerichte schade: kopjes en schotels, de theepot en broodbeleg kapot en op de grond een grote smurrie. Moet je nu boos worden (eerste reactie), maar ja je bent schatrijk (LNV) en lacht erom. Ben je niet schatrijk (boer) dan ben je sneller boos op jouw kind.
  De kindjes van LNV hobbyen verder en maken meer en meer natuur. En iedereen betaalt mee, en uiteindelijk lijdt mee. Het symptoom moet bestreden worden. Dan maar runderen houden in de natuur. Leuke inkomstenbron voor de kindjes. Krijg je ook nog subsidie mee. En zo wordt kindje zelf ook boer. En dat is niet eenvoudig. Maar ook door schade en schande leren de kindjes van LNV het houden van runderen. Biologisch vlees van een natuurorganisatie. Het meest gesubsidieerde biologisch landbouw-product ooit. En het kindje is nog niet volwassen, maar wordt door LNV nog steeds aan de hand mee gevoerd.

 • no-profile-image

  deskundige

  Jarenlang tekenonderzoek verricht en met name op runderen welke zich in natuurgebieden bevinden vermeerderen de teken zich massaal.

 • no-profile-image

  Peter van Hoof

  Runderen verminderen de overlast van teken?. Mag ik deze conclusie even afschieten?. Door begrazing wordt dan wel de leefomgeving voor de teken minder aantrekkelijk, ze zijn toch ook gebaat bij de runderen als gastheren/dames. Toen mijn koeien nog in de wei kwamen, (gelegen tegen bossen) was de teken-overlast enorm. Na het melken eerst andere kleren en een controle op teken. Sinds mijn koeien binnen blijven vanwege de overlast van teken en dazen, hebben we (gezin en op honden) bijna geen teken meer gezien!

 • no-profile-image

  mitie

  rapport opgesteld door wageningen;ze willen de nadelen en ziekte veroorzakend insecten in natuur verdoezellen;om dat natuur steeds meer dierziektes veroorzaakt Q-korts ;;leptospirosa;vossen uitwerpselen ;;teek;;knut;; blauwtong in steeds meer varianten ;;enz ;;enz;

 • no-profile-image

  antje

  koeien ofwel zoals u wilt runderen horen in de wei of op stal en niet in een bos. de ondergroei in het natuurlijke bos daar zijn weer andere diersoorten wel bij gebaat en zorgt daadoor dat er een keten instand blijft. dus laat koeien gras en mais vreten en laat a.u.b het beetje natuurlijke bos bestemd voor de dieren die er wel thuis horen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.