Home

Achtergrond 141 x bekeken

PvdA wil meer maatwerk in vmbo-scholen

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) moet meer ruimte krijgen om verschillende groepen leerlingen les op maat te geven.

Volgens de PvdA doen de scholen op dit moment onvoldoende recht aan de verscheidenheid onder jongeren. Tweede Kamerlid Staf Depla van de PvdA stelt dat het vmbo voor zwakke leerlingen te moeilijk is, waardoor zij een hoge kans hebben zonder diploma het onderwijs te verlaten. Aan de andere kant worden slimme vmbo'ers te weinig uitgedaagd, waardoor zij niet het beste uit zichzelf halen.

De scholen moeten hun lesaanbod daarom aan de leerlingen aanpassen, aldus Depla maandag. Voor jongeren die gemakkelijker met hun handen dan met hun hoofd leren, moeten de oude ambachtschool in een nieuwe vorm terugkeren. Op dit moment lopen daarvoor al proeven.

Daarnaast moeten scholen met veel jongeren met gedragsproblemen aangepaste onderwijsprogramma's gaan verzorgen. Voor hen kan het bijvoorbeeld van belang zijn om hun sociale vaardigheden te verbeteren.

Depla erkent dat specialisatie vooral in de grote steden voor meer kosten zullen zorgen. Een andere vorm van lessen op maat is om kinderen met achterstanden bijte spijkeren in weekendscholen, stelt de PvdA'er.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.