Home

Achtergrond 190 x bekeken

Productschap verlaagt heffing voor akkerbouw

Akkerbouwers betalen volgend jaar minder heffingen aan het Productschap Akkerbouw (PA).

De financieringsheffing voor alle akkerbouwteelten gaat omlaag. Daarnaast verlaagt het PA ook de bestemmingsheffingen voor zetmeelaardappelen, uien en zilveruien.

Het PA-bestuur heeft deze week de begroting voor volgend jaar vastgesteld. Naast de verlagingen van enkele heffingen heeft het productschap voor de kwekers van graszoden nieuwe heffingen ingesteld. Volgens het bestuur heeft de graszodensector behoefte aan activiteiten in productschapsverband voor onderzoek en gewasbescherming. De graszodekwekers betalen vanaf volgend jaar € 2,15 per hectare aan teeltheffing; € 3,40 aan fondsheffing en € 4,40 per hectare aan financieringsheffing.

Het productschap ontvangt volgend jaar 11,6 miljoen euro aan inkomsten. Daar staan 14,3 miljoen aan kosten tegenover. PA-secretaris Matthé Elema noemt twee redenen voor het tekort van 2,7 miljoen euro dat ontstaat. "Enkele heffingen zijn verlaagd. Daarnaast is er een fors tekort bij de sector bakkerijen omdat het project over grondstof­allergie vertraging heeft opgelopen."

Dit jaar zal het PA een verlies draaien van 557.000 euro. Beide verliezen komen ten laste van de financiële reserves. Die dalen daardoor van 17,2 miljoen euro begin dit jaar naar 13,9 miljoen euro eind volgend jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.