Home

Achtergrond 114 x bekeken

Prijsstijging koopwoningen stokt

De verkoopprijzen van koopwoningen zijn in oktober niet gestegen ten opzichte van de maand ervoor.

Ten opzichte van een jaar geleden stegen de verkoopprijzen van verkochte woningen in oktober wel, maar minder hard dan in september.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met oktober vorig jaar steeg de verkoopprijs van huizen met gemiddeld 2,3 procent. In september was de prijsstijging nog 2,5 procent.

In de jaren 2004-2007 schommelde de toename rond de 4 procent. Daarna is de prijsstijging gestaag teruggelopen, aldus het CBS. In de helft van de provincies daalden de prijzen. Deze daling was het grootst in Friesland, waar de gemiddelde verkoopprijs ten opzichte van september met 2,2 procent inzakte. In de provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg liep de verkoopprijs minder dan 1 procent terug.

In de maand oktober werden 16.600 huizen verkocht. Dit was iets minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Tot nu toe zijn dit jaar 6,5 procent minder huizen van eigenaar gewisseld dan in de eerste tien maanden van 2007.

De ontwikkeling van de verkoopprijs van de verschillende woningtypen liep in oktober uiteen. Tussenwoningen, hoekwoningen en appartementen lieten prijsstijgingen zien van 0,1 tot 0,4 procent.

Twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen gingen daarentegen voor 0,7 en 0,8 procent minder van de hand. De prijs van vrijstaande woningen heeft zich het afgelopen jaar van alle woningtypen het slechtst ontwikkeld. Ten opzichte van een jaar geleden was een vrijstaande woning in oktober 1,4 procent duurder, tegen bijvoorbeeld 2,7 procent voor tussenwoningen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.