Home

Achtergrond 192 x bekeken

Prijs Conférence bij start afzetseizoen verdubbeld

Fruittelers beleven een sterke start van het afzetseizoen voor Conférence.

De prijs ligt bijna tweemaal zo hoog als bij de seizoenstart in 2007 als gevolg van fors lagere handelsvolumes, ondanks prijsdruk op de uitvoer naar Engeland.

De prijs voor Conférence schommelt gemiddeld tussen 95 cent en €1,05 per kilo en toont zich stabiel. Vorig jaar lag die prijs net boven de 50 cent. De start van dat seizoen had te kampen met een slechte start als gevolg van een matig eindigend seizoen in 2007. "De markt heeft nu veel meer vertrouwen dan vorig jaar. Dat vertrouwen is sinds januari toen de markt aantrok al goed en zet door", zegt Leonard Kampschoer, commercieel directeur van Fruitmasters.

De officiële oogstprognoses gaan uit van een oogst die eenderde lager is dan vorig jaar door een koude en natte bloeiperiode. Kampschoer gaat uit van een grotere teruggang. "We hebben maar de helft en verkopen dus de helft. We verkopen niet meer om aan het eind van het seizoen niet zonder te zitten." Volgens Kampschoer worden afzetschema’s van vaste afnemers goed voorzien, ook door vrije telers.

De Belgische veiling Profruco riep deze week telers op gelijkmatig product te leveren en niet te speculeren op een verdere prijsstijging dit seizoen.

Volgens NFO-voorzitter Johan van Haarlem zijn er telers die een steviger prijsvorming verwachtten. "De vraag is of dat reëel is. Hoe hoog kan de prijs nog stijgen. Er wordt al veel goedgemaakt voor de lagere kilo-opbrengst. Toch verwachten telers nog een verdere stijging."

Volgens Kampschoer is de voorraadpositie niet de enige prijsbepalende factor. De financiële crisis verscherpt de prijsdruk op de Britse markt. "De premiummarkt wordt er kleiner door prijsdruk. We kunnen morgen tien vrachtwagens leveren, maar wel voor een stuiver minder."

Of registreer je om te kunnen reageren.