Home

Achtergrond 164 x bekeken 2 reacties

Positief sentiment keert terug in glastuinbouw

De gedaalde gasprijzen zorgen in de glastuinbouw voor een terugkeer van het positieve sentiment.

"Het algemene gevoel bestaat dat het dieptepunt is bereikt", zegt directeur bedrijven Jaap Breugem van Rabobank Westland. "Vooral de groep die financieel niet gedwongen was te stoppen, maar het mentaal zwaar had, ziet nu weer toekomst."

Volgens Breugem betekent dit niet dat de bank voor dit jaar uitgaat van een lager aantal stoppers. "Dit zal voor de lange termijn effect hebben."

In september meldde Rabobank Westland dat 20 procent van de bedrijven liquiditeitsproblemen heeft, maar dat een andere groep tuinders overweegt te stoppen omdat ze geen toekomst meer zien in de teelt. Met name deze groep lijkt nu een beter toekomstperspectief te hebben.

Ook Hans van Luyk, directeur van Versdirect.nl denkt dat de kansen keren voor veel bedrijven. "Bedrijven die even helemaal geen perspectief meer zagen, kunnen weer opnieuw gaan rekenen en hebben wellicht toch bestaansrecht."

Breugem sprak een kweker die net zijn gascontract voor 2009 had vastgelegd tegen betrekkelijk gunstige voorwaarden in vergelijking met deze zomer. "Voor zo’n bedrijf gloort plots weer perspectief, maar hij heeft enorm veel risico gelopen door af te wachten. Wat dat betreft adviseren we nu contracten vast te leggen."

Volgens Dick Oosthoek, afdelingsdirecteur akker- en tuinbouw speelt de afzet een belangrijke rol in het toekomstperspectief voor bedrijven. Zolang hier geen samenwerkingsverband wordt aangegaan, blijft het economisch perspectief van de bedrijven lastig, stelt hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Antonio

  Waarom wil meneer Oosthoek iedereen aan de ketting bij samenwerkingsverbanden?
  Heeft hij ooit een onderzoek gedaan naar de rendementen van 'vrije jongens' en bedrijven die 100% op contract telen voor afzetorgansaties en retailers die het tot kunst verheven hebben bedrijven uit te knijpen ('begrijpelijk',daar leven ze tenslotte van). Ik zou dit gedegen onderzoek dan graag een keer willen zien.

 • no-profile-image

  ondernemer

  Ik word een langzamerhand een beetje moe van die heer Oosthoek. Volgens mij kunnen wij (glastuinbouw) niets meer goed doen. Eerst zeggen dat we het verkeerd doen met onze energie, daarna innoveren we niet genoeg en nu moeten we meer samenwerken. Volgens gaat het nog steeds om vraag en aanbod. De sterkste zullen overleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.