Home

Achtergrond 226 x bekeken 1 reactie

Polderen over landschap

Door een gebrek aan regie op de economische activiteiten in het buitengebied verrommelt het landschap, concludeert een werkgroep onder leiding van SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan.

Provincies en gemeenten houden bij het wijzigen van streek- en bestemmingsplannen te weinig rekening met de esthetische effecten hiervan, waardoor klassieke landschapselementen verdwijnen ten faveure van windmolens, woonwijken en megastallen.

Dat kan zo niet langer, vindt Rinnooy Kan. Hij adviseert landbouwminister Gerda Verburg daarom de provincies aan te sporen waardevolle agrarische cultuurlandschappen aan te wijzen en deze vervolgens effectief te beschermen. Daarbij mag er echter geen sprake zijn van opgelegd beleid, maar moet er eerst worden overlegd met maatschappelijke organisaties en bedrijven in de regio.

Daarmee hinkt het advies op twee gedachten. Enerzijds stelt de werkgroep een beschermingsmechanisme voor dat lijkt op dat van de Ecologische Hoofdstructuur, waardoor het buitengebied nog verder op slot dreigt te raken voor boeren. Tegelijkertijd wil Rinnooy Kan extra eisen niet te dwingend opleggen: eerst moet uitgebreid worden gepolderd tussen de partijen.

Deze tweeslachtigheid brengt het gevaar met zich mee dat er straks veel vergaderd wordt en veel geld geïnvesteerd, zonder dat dit merkbaar effect heeft. En daar hebben boer en landschap niets aan.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer uit onbeschermd gebied

    Ik denk dat Rinnooy Kan zijn oor te luister heeft gelegd bij de Brabantse Milieu Federatie, want die vinden die verrommeling ook zo'n probleem. Maar ja wat wil je, bedrijven stoppen door de extra regeldruk die Den Haag op Brusselse wetgeving legt. In mijn geval liggen er 12 plannen op elkaar gestapeld: EHS,Streekplan, Interim Structuurvisie, Reconstructie enz enz. Als de milieu- eisen niet zo scherp waren geweest en er niet zo veel nieuwe natuur gemaakt zou hoeven worden, was dit probleem er nooit geweest. Dus tja milieu- organisaties: dit is het gevolg van jullie eindeloze geprocedeer en ondermijning van de democratie. Dus wat willen jullie nou? Ik denk gewoon ordinair de baas zijn over andermans eigendom, het is gewoon een links machtspelletje!

Of registreer je om te kunnen reageren.