Home

Achtergrond 188 x bekeken 3 reacties

Pleidooi NVV voor ontzien van kleinere bedrijven

De NVV pleit ervoor om kleine en middelgrote bedrijven te ontzien bij de doorvoering van maatregelen in het kader van het ammoniakbeleid.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg voorziet dat er bij een consequente doorvoering van de huidige plannen waarbij alle bedrijven worden verplicht om de uitstoot van ammoniak te beperken er een versnelde sanering zal ontstaan. Dat zal een toenemende schaalvergroting in de hand werken.

Milieuminister Jacqueline Cramer wil dat de varkens- en pluimveebedrijven al in 2010 verplicht voorzieningen maken op hun stallen om de ammoniakemissies te beperken. Zwanenburg verwacht dat de Tweede Kamer deze termijn zal weten op te rekken tot 2013. Maar ook dan voorziet de NVV-voorzitter problemen.

Door de vierkante meter-eis bijvoorbeeld kan een varkenshouder met 800 vleesvarkens in een stal, straks in die zelfde stal slechts 600 dieren houden. Zwanenburg: "De enige manier om de hogere kostprijs die het gevolg is, goed te maken is via schaalvergroting. Dan lopen we dus weer tegen de megastallenproblematiek aan."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk

  Dat klopt als een bus Astrid!!Jan is nog van de oude denkwijze.

 • no-profile-image

  astrid

  Wat jammer dat AGD berichten van een andere belangenbehartiger dan aan LTO-gelieerde organisaties structureel niet, of maar even op de voorpagina plaatst. Het bevestigt alleen maar het beeld dat bij de meerderheid van de boeren al leeft, dat LTO andere belangen dient dan die van ons als hard werkende ondernemers. Jammer dat u als, wat ik dacht onafhankelijk nieuwsblad, daaraan meewerkt. Of is het toch wiens brood men eet, wiens woord men spreekt............................................???

 • no-profile-image

  Jan

  Goed zo Astrid!!!! Leg de nadruk maar weer op de bloedgroepenstrijd, in plaats van de werkelijke problemen, dan kan de minister gewoon doorwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.