Home

Achtergrond 194 x bekeken

Pas over anderhalf jaar geurdetectie bij Tönnies

Het Duitse varkensvleesbedrijf Tönnies heeft minimaal nog anderhalf jaar nodig om het elektronische detectiesysteem voor berengeur op grote schaal operationeel te krijgen.

Dat heeft het bedrijf deze week te kennen gegeven aan een Nederlandse delegatie die op bezoek was bij het bedrijf. Eerder gaf Tönnies aan al volgend voorjaar volop met berenvlees op de markt te komen. Deze mededeling zorgde voor veel onrust in de Nederlandse supermarktwereld.

De Nederlandse delegatie die Tönnies bezocht bestond uit vertegenwoordigers van de dierenbeschermingsorganisaties, CBL en enkele grote supermarktbedrijven die varkensvlees afnemen van Tönnies. Volgens Bert van den Berg van de Dierenbescherming die bij het bezoek aanwezig was, werkt de elektronische neus op gaschromatografische basis. Monsters van berenkarkassen worden verwarmd en gaan langs de detectie.

Tönnies heeft het apparaat zo afgesteld dat zo’n 10 procent van de berenkarkassen wordt afgekeurd. Op deze manier wil Tönnies het risico op stinkers zo klein mogelijk maken. Binnen deze 10 procent afgekeurde karkassen vindt Tönnies zo’n 4 tot 5 procent dieren die daadwerkelijk berengeur hebben.

Het onderzoek van Tönnies richt zich er volgens Van den Berg op om de snelheid van detectie op te voeren tot 1.200 karkassen per uur enerzijds, en anderzijds de detectiegrens te verfijnen, zodat minder karkassen onterecht worden afgekeurd. Van den Berg noemt Tönnies moedig. "Het bedrijf steekt zijn nek uit in de Duitse markt die zeer huiverig staat ten opzichte van berenvlees."

Om de Nederlandse afnemers in de overgang naar berenvlees tevreden te stellen zou Tönnies volgens van den Berg ook aangegeven hebben vlees te kunnen leveren van Nederlandse varkens die verdoofd gecastreerd zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.