Home

Achtergrond 318 x bekeken 5 reacties

Opstallen melkvee niet altijd goedkopere keus

Opstallen is bij uitbreiding van de melkveestapel lang niet altijd een goedkopere oplossing dan beweiden.

Dit concludeert de Stichting Weidegang. Ze baseert deze uitspraak mede op de driehonderd adviezen die ze heeft verstrekt.

"Veel melkveehouders zijn bij uitbreiding geneigd om de koeien op stal te houden, maar vaak is dat een keuze uit onzekerheid", zegt Kees-Jaap Hin, secretaris van de stichting. "Opstallen lijkt moderner, maar de concrete som wordt zelden gemaakt of dit een goedkopere oplossing is."

Opstallen ken ook veel kosten, zo blijkt uit de cijfers. Met name aan voederwinningsmachines zitten veel kosten. Ook het verlies van voederwaarde bij het gebruik van kuilvoer als zomervoeding voor opgestald vee is duur. De kosten van deze posten kunnen oplopen tot meer dan 10.000 euro per jaar aan extra kosten ten opzichte van beweiden.

Toch adviseert de Stichting Weidegang soms ook onverbloemd om te gaan opstallen, aldus Hin. "Bij voorbeeld als een veehouder te weinig grond heeft of als het land ongunstig is gelegen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  siemen

  ja

 • no-profile-image

  usciolu

  Siemeeeeen.....!

 • no-profile-image

  Rinie

  Koeien op stal ondervinden veel problemen met hun poten en hun uiers. Zie immers het rapport "Koe zoekt wei". Volledig jaarrond opstallen blijkt dus ten koste te gaan van de koeien. Telt die kostenpost niet mee ?

 • no-profile-image

  Rinie

  Moet ik uit uw reactie opmaken dat bij de afwegingen de verwachte opbrengst voor de portemonnee belangrijker is dan het welzijn van de dieren?

 • no-profile-image

  bart

  wisten we al jaren .
  Maar wie z'n koeien in de wei laat doet z'n best en wie z'n koeien binnen houdt doet niet minder z'n best.
  het is maar net wat het beste bij je past.
  een ding is zeker allebij hebben toekomst.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.