Home

Achtergrond 184 x bekeken 2 reacties

'Ophef stembiljet overdreven'

De ophef over de ongeldigheid of slechte privacybescherming van de stembiljetten voor de waterschapsverkiezingen is nergens voor nodig.

Dat vindt de Unie van Waterschappen. "Het gaat hooguit om enkele honderden gevallen waarbij het stembiljet ongeldig is geworden'', zei een woordvoerder dinsdag. Volgens hem is de ophef deels gebaseerd op geruchten. Alle stemgerechtigde Nederlanders hebben thuis een stembiljet, een kandidatenlijst en een retourenvelop gekregen. Het via de post stemmen is een wettelijk verplichte werkwijze voor de waterschappen. Aan het stembiljet is een code toegevoegd waarin het geboortejaar van de kiezer, het nummer van van het waterschap en het verkiezingsjaar zijn verwerkt.

De kiezer wordt erop gewezen biljet en envelop bij elkaar te bewaren; de naam van de geadresseerde correspondeert namelijk met de code. Bovendien wordt de kiezer gevraagd de laatste twee cijfers van zijn of haar geboortejaar in te vullen. Klopt dat niet met de code, dan is de stem ongeldig.

"Wie er op tijd achterkomt dat dit fout is gegaan, kan een nieuw stempakket aanvragen. Heb je het niet door, dan is je stem niet geldig'', legt de woordvoerder uit.

Volgens hem zijn er geruchten verspreid dat in de code die op de retourenvelop staat privégegevens zijn versleuteld. Onzin, vindt hij. "De code op de retourenvelop is alleen bedoeld voor de posterijen om de stembiljetten snel te verwerken.'' De verkiezingen verlopen verder naar wens, aldus de unie. Of er al veel biljetten zijn teruggestuurd kon de woordvoerder niet zeggen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    mitie

    wat hebben we aan waterschap in huidige vorm met hun gestuurde raport ;;we hebben en krijgen geen wateroverlast wat ze ons en de burgers proberen aan te praten ;;we hebben een waterlozing probleem door de afvoer te bellemmeren DOOR de WATERSCHAPPEN en HOOGHEEMRAAD SCHAP; om zo hun zin door te drijven voor meer geld ;;volgend jaar ;0,7 % erbij;;en miljoenen verspeeld in ICESAVE;;KORTRN die club

  • no-profile-image

    gert

    stemmingmakerij

Of registreer je om te kunnen reageren.