Home

Achtergrond 143 x bekeken

Obama’s invloed

Elk groot politicus heeft zijn rol of zal die claimen, al is daags na de verkiezing weinig concreets te noemen.

Toch maakt de Amerikaanse keuze voor Barrack Obama de kans groot dat nog voor zijn inhuldiging als 44e president de WTO-besprekingen tot een algemene afronding komen.

Dat is niet zozeer aan Obama zelf te danken. Hij staat bekend als iemand die de Amerikaanse landbouw wil beschermen, als ondertekenaar van de landbouwwet Farm Bill nadrukkelijk óók met subsidies. Juist die achtergrond zorgt ervoor dat andere partijen harder gaan lopen, Brazilië en Australië voorop. Ander argument is dat George W. Bush nu, met de handen vrij, zichzelf een prachtig afscheidskado kan geven. De technische uitwerking volgt later wel.

Obama gaat in meer opzichten voor 'change' zorgen in de Amerikaanse landbouw zorgen. Obama lijkt het familiebedrijf en de biologische sector te omarmen. Dat uit zich onder meer in zijn banden met de National Farmers Union, de organisatie van familiebedrijven onder leiding van vriend Tom Buis.

Zeker is dat zijn uitverkiezing én de grotere rol van de Democraten in het Congres tot meer aandacht voor het milieu in het algemeen en het klimaatprobleem in het bijzonder leidt. Amerikaanse boeren zullen meer dan voorheen gebonden zijn aan beperkende maatregelen. In elk geval in dit opzicht ontstaat eerlijker concurrentie met boeren in de EU.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.