Home

Achtergrond 182 x bekeken

Obama kan energiemarkt niet verlossen van onzekerheid

De verkiezing van senator Barack Obama tot president van Amerika heeft nog weinig directe gevolgen voor de energie- en muntmarkten.

Speculanten hoopten op een Obama Bounce, een opleving van de markten, maar na een korte manifestatie bleek deze al na een halve dag weinig duurzaam. De olie- en gasprijs maar ook wisselkoersen reageren sterker op normale marktfactoren. De Dow Jones Index steeg na de legendarische verkiezingsnacht aanvankelijk 305 punten, maar vervolgens daalde de economische graadmeter na slechte berichten over tegenvallende industriële productie, winstwaarschuwingen van sleutelbedrijven, het dalende consumentenvertrouwen en een fors gestegen werkloosheid.

Voor aardolie betekende het kortstondig toegenomen vertrouwen in de economie een stijging van de prijs. De belangrijkste reden dat de olie daarvoor goedkoper was geworden was de tegenvallende consumptie, die volgens analisten meer invloedrijk was dan de beslissing van het Opec-kartel om vanaf deze week de productie terug te schroeven.

De impact van de productieverlaging kan wel groeien naarmate nieuws over voorraden en economische voorspoed wordt vrijgegeven. De prijs van een vat Noordzee-olie steeg woensdag 10 procent ten opzichte van een dag eerder, van 60 tot 66 dollar. Nog altijd ligt de prijs op minder dan de helft van de 146 dollar die in juli werd genoteerd. De rode diesel van LTO Commerce (winterkwaliteit) kost per 100 liter 73 euro.

De gasprijs van zowel AgroEnergy als TTF voor levering in 2009 bleef vrijwel onveranderd steken op 27 eurocent per kuub. Relatief veel tuinders hebben door de hoge prijzen gewacht met inkopen, waardoor volgens handelaren in een deze maand aflopende markt nog vrij veel ingekocht wordt. Duurdere olie is meestal goed nieuws voor ethanolproducenten. De ethanolprijs reageerde echter wisselend. Een verklaring is dat de grootste producent van ethanol uit mais ter wereld, VeraSun Energy, juridische bescherming aanvroeg om een bankroet te voorkomen. Het bedrijf uit het Amerikaanse Sioux Falls kan blijven produceren, maar het vertrouwen heeft de markt nu wel verlaten.

De gestegen olieprijs wordt overigens voor Europeanen iets teniet gedaan door een stijgende waarde van de euro. Die maakt het kopen van olie goedkoper. Hoewel het niveau van eind vorige maand nog niet gehaald is lijkt de waarde van de euro te stabiliseren rond de $ 1,28. Nederland is relatief duur voor de VS. Na jarenlang scherpe stijgingen nam de uitvoerwaarde naar de VS vorig jaar slechts marginaal toe tot 17 miljard euro.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.