Home

Achtergrond 173 x bekeken 1 reactie

'Normen waterkwaliteit nodig om middelconvenant te halen'

De nieuwe normen voor de waterkwaliteit, die minister Jacqueline Cramer (Vrom) onlangs presenteerde, zijn nodig om het doel van het convenant gewasbeschermingsmiddelen te halen.

Dat stelt Hans Alders, 'procesregisseur' van het convenant, in een brief over de voortgang van het convenant in 2007-2008 die door minister Gerda Verburg naar de Kamer is gestuurd. LTO vindt de recent gepubliceerde normen juist veel te ver gaan.

Doel van het convenant is om de milieulast door gewasbeschermingsmiddelen in 2010 met 95 procent te hebben verminderd ten opzichte van 1998. Dat is haalbaar, zegt Alders. "Maar er is nog een flinke inspanning te leveren." De afspraken zijn daarom, mede in het licht van nieuwe nationale en Europese wetgeving, bijgesteld.

Nieuwe waterkwaliteitsnormen zijn van groot belang, vooral voor die stoffen die leiden tot knelpunten, stelt het voortgangsrapport. De knelpunten moeten ook worden opgelost met het oog op de Kaderrichtlijn Water.

Het Milieu- en natuurplanbureau (MNP) onderscheidde begin 2007, in een tussentijdse evaluatie van het convenant, twintig zeer milieubelastende stoffen. Waterschappen en drinkwaterbedrijven voegden nog vijf stoffen toe.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    arend

    bla bla bla bla bla wat een gezeik...

Of registreer je om te kunnen reageren.