Home

Achtergrond 312 x bekeken 1 reactie

Nieuw bloed nodig voor pluimveehouderij

Er is dringend meer genetische variatie in commercieel gehouden pluimvee nodig.

Dat concluderen internationale onderzoekers na een analyse van het genetische plaatje van pluimvee wereldwijd. Productiekippen zijn zo ver doorgefokt dat meer dan de helft van de oorspronkelijke genetische variatie verloren is gegaan. Volgens de wetenschappers uit Nederland, de VS, Canada en China kan dit de resistentie tegen ziektes aantasten.

Kippen worden tegen nieuwe ziektes, of varianten van bestaande ziektes, beschermd vanuit de genetische variatie. Als deze uitgeput raakt, wat volgens de onderzoekers niet lang meer zal duren, kunnen de dieren zichzelf niet meer beschermen. De onderzoekers roepen op om nieuw bloed van rassen van buiten de commerciële veehouderij in te voeren. Dit zal wel onvermijdelijk ten koste gaan van voederconversie en groei en dus van de productie.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    regout

    Als hobbykippenhouder heb ik al eens eerder gehoord van een fokker-hobbyboer uit barchem dat een collega van hem wel eens "zielige"comerciele kippen en zelfs kuikens heeft gehad.Die gingen binnen enkele weken dood zo zwak zijn ze.Nu er zijn genoeg hobbyfokkers van sterke raskippen om goede leg en vlees kippen te herontwikkelen van beste kwaliteit.Wellicht kan de prijs van eieren en vlees dan eindelijk ook wat omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.