Home
Achtergrond
328 x bekeken
73 reacties
Nederland mag in 2009 2,5 procent meer melken
Nederland mag in 2009 2,5 procent extra melken. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van het akkoord dat de EU-ministers van Landbouw vanochtend vroeg in Brussel hebben bereikt.
Afgesproken is dat de tot 2015 het quotum met 1% per jaar wordt verhoogd. Daarboven wordt het Nederlandse quotum verhoogd met 1,5% door een technische aanpassing van de vetcorrectie. Per 1 april 2015 wordt de melkquotering beëindigd.
Minister Verburg is opgetogen dat er ondanks forse weerstand van de meeste lidstaten een verruiming van het melkquotum komt. "Melkveehouders kunnen zo profiteren van een wereldwijd groeiende vraag naar zuivel. En ze zijn beter voorbereid op 2015, zodat het einde van het systeem van melkquotering geen buiklanding wordt. En het is natuurlijk mooi dat Nederland een extra verhoging krijgt".
Een kort overzicht van de andere besluiten:
Modulatie
De middelen voor het Europese plattelandsbeleid worden verruimd via modulatie. Bovenop de 5% modulatie die al bestaat wordt extra modulatie stapsgewijs opgevoerd: 2% in 2009, 3% in 2010, 4% in 2011, en 5% in 2012. Er is verder afgesproken dat het geld dat door de extra modulatie bij elkaar wordt gebracht in zijn geheel wordt besteed aan het plattelandsbeleid van de lidstaat waar het geld vandaan komt.
Bufferstroken
Anders dan andere lidstaten hoeft Nederland geen extra bufferstroken langs waterlopen in te stellen. Omdat Nederland veel waterlopen heeft, zouden extra bufferstroken verstrekkende gevolgen hebben..
Ontkoppeling
Voor de meeste landbouwsectoren is de inkomenssteun inmiddels ontkoppeld van productie. De ministers zijn overeengekomen dat de resterende sectoren uiterlijk in 2012 worden ontkoppeld. Het gaat hierbij met name om slachtpremies voor kalveren en volwassen runderen, steun voor telers en verwerkers van zetmeelaardappelen, en verwerkingssteun voor vlas.
Specifieke steun
Artikel 68 biedt de mogelijkheid om extra inkomenssteun te geven aan vijf verschillende doelen. De Europese lidstaten mogen hiervoor maximaal 10% van de inkomenssteun inzetten. Zo kan er steun worden gegeven voor kwaliteitslandbouw, met name via milieumaatregelen en door Nederlandse inzet nu ook dierenwelzijn. Ook kan steun worden gegeven aan boeren in sommige sectoren zoals zuivel en schapenvlees die in moeilijke omstandigheden produceren. Andere doelen zijn bijvoorbeeld subsidie voor risicoverzekeringen voor gewassen en voor dierziekten en bijdragen aan waarborgfondsen hiervoor.
Afslanking interventie
De interventie wordt teruggebracht. Dat maakt het bereiken van een WTO-akkoord gemakkelijker. Er blijft wel een vangnet voor tarwe, boter en melkpoeder in de vorm van een publieke noodvoorziening bestaan in geval van ernstige marktverstoring.
Braakverplichting
De braakverplichting wordt opgeheven omdat er voldoende vraag is naar graan.
Ondergrens voor betalingen
Er komt een ondergrens voor betalingen. Dit om de uitvoeringslasten te beperken.
Lees ook: EU-ministers bereiken akkoord over landbouwhervorming
Administrator
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.