Home

Achtergrond 233 x bekeken 11 reacties

Natuur en Milieu valt Friesland Foods aan om soja

De Stichting Natuur en Milieu (SNM) valt Friesland Foods aan om het gebruik van soja als grondstof voor melk.

SNM richt haar pijlen concreet op een kleurplatenactie bij het merk Friesche Vlag. SNM heeft daar een parodie op gemaakt.

Friesche Vlag hield de kleurplatenactie ‘Bedenk je eigen Sprookjesdrink’. Daarin konden deelnemers met een kleurplaat een nieuwe drank voorstellen in het Sprookjesbos. Maar zou er niet eerst eens iets gedaan moeten worden aan de verdwijning van het echte bos, vraagt SNM zich af. Friesche Vlag gebruikt namelijk onduurzame soja voor het voer van de melkkoeien, stelt ze. Voor de teelt van deze soja wordt tropisch oerwoud gekapt.

Om Friesche Vlag daarop te wijzen heeft Natuur en Milieu afgelopen week een kleurplatentegen-actie gevoerd. Daarin laat ze zien dat consumenten liever het echte bos willen behouden dan een nieuwe sprookjesdrink bedenken die de boskap alleen maar stimuleert. Naast een groep kritische consumenten hebben vier cartoonisten een eigen pak gemaakt om hun zorgen te uiten over het verdwijnen van het tropisch oerwoud.

Waar Friesland Foods weigert over te gaan op de inkoop van duurzame soja, doet beoogd fusiepartner Campina dat al wel, stelt SNM.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lol

  ik kan wel janken om zulke acties....

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Hoe komt snm bij Friesland Foods????Juist met de auto!!!! Wat Blijft er over na het auto rijden? CO2. Wat doet CO2? vernietiging van bossen. Hierdoor kan er alleen nog soja groeien. Aan wie hebben we te danken dat er geen bomen meer te zien zijn en wel soja? snm.

 • no-profile-image

  Marcel

  Sorry, maar mijn koeien eten SOYASCROOT en geeen SOYA!!!!!! Dus dankzij alle mensen die soyaprodukten kopen gaat er tropische regenwoud verloren en niet door het veevoer! Dus SNM denk even na voor je met deze onzin en fabeltjes mensen onjuist gaat beinvloeden!! Ik zeg: gewoon de stekker eruit bij deze organisaties door onmiddelijk geen enkele vorm van subsidie meer geven!! Dan word het zeker al beter met het milieu in de wereld (geeen verspilling van papier en andere produkten die door deze clubs verspreid worden) !

 • no-profile-image

  W Geverink

  Als ik dit soort stukjes lees sla ik achterover van het feit dat clubs zoals Natuur en milieu en PvdD helemaal niet de moeite nemen om om eerst iets grondig uit te zoeken voor ze er een uitlating over doen . Als ze de moeite hadden genomen om zoals ik gewoon "soy products" te googelen dan hadden ze niet alleen geweten dat er uit soya gigantische hoeveelheden van allerlei soorten humane voedingsmiddelen worden geproduceerd , maar ook dat er een verhoogde kans op verschillende soorten kankers en verminderde vruchtbaarheid is . Dat heeft me 2 minuten zoeken gekost dus vergeef me als ik wat heb gemist . Ik zeg nog een keer wat al velen voor mij hebben gezegd . Van soya worden allerlei voedingsmiddelen gemaakt bestemd voor humane consumptie . Bij de productie van die voedingsmiddelen blijft wat over waar niets meer mee gedaan kan worden . Toen zei de veevoerindustrie van breng maar hier want de koeien en varkens kunnen met soyaschroot wel uit de voeten . En zo is het gekomen . Ik gebruik maar een jip en janneke uitleg zodat ook de minder nozelen zich een voorstelling kunnen maken , en dat het ook wat minder verwarrend is . Dus van soya worden mensen gevoerd . Van soyaschroot worden koeien varkens en kippen gevoerd .

 • no-profile-image

  paultje

  De melkveehouderij kan de laatste tijd weinig meer goed doen. We produceren teveel ammoniak waardoor de varkensboeren in de problemen komen, grote stallen verpesten het landschap volgens milieuliefhebbers en nu dit weer. Is na de varkensindustrie nu de melkveehouderij aan de beurt om te worden afgeslacht?

 • no-profile-image

  pollie

  kijk het is zoals linda t al zegt ....


  bedankt AGD dat u hier de aandacht op vestigd middels dit bericht. De zuivelindustrie is schuldig aan vernietiging van ons erfgoed. Campina is ook niet goed bezig door in Azie koemelk producten aan de man te brengen. De meeste Aziaten zijn lactose intolerant plus zij -- >> !!! hebben hun eigen cultuur van de heerlijkste soja (melkvrije) zuivel produkten. van creamers tot yogurt en vla.<<<--- !!!! VAN wat word dat gemaakt?? JUIST SOJA!!! wat voor nep vlees willen vegetariers? soja vlees.... jammer hoor... t meerendeel van de totale productie van SOJA is bedoeld voor menselijke consumptie...

 • no-profile-image

  freek

  Het is misschien een goed idee om eens een jaartje te stoppen met het voeren van sojahullen-en schroot. Dan zijn alle sojahoudende producten onbetaalbaar geworden en is men aangewezen op vlees, danwel zuivel om in de eiwitbehoefte te voorzien. Het is trouwens erg kort door de bocht om de veehouderijsector aan te spreken op het gebruik van de reststromen die juist worden geproduceerd door de humane consumptie.

 • no-profile-image

  gert

  soya wordt gebruikt in de levensmiddelenindustrie veelal in sausen en ketjap en soyaschroot is een afvalproduct van de levensmiddelenindustrie en wordt gebruikt in veevoer,anders ging het naar de vuilnisbelt,SNM verdraait de feiten en speelt op het sentiment van de vaak ondeskundige burger

 • no-profile-image

  gert

  SNM heeft zeker weer flink wat subsidie gekregen,en denkt grappig te wezen

 • no-profile-image

  linda

  bedankt AGD dat u hier de aandacht op vestigd middels dit bericht. De zuivelindustrie is schuldig aan vernietiging van ons erfgoed. Campina is ook niet goed bezig door in Azie koemelk producten aan de man te brengen. De meeste Aziaten zijn lactose intolerant plus zij hebben hun eigen cultuur van de heerlijkste soja (melkvrije) zuivel produkten. van creamers tot yogurt en vla.

 • no-profile-image

  richard

  De acties snm hangen me de hals uit!
  Ik wordt als landschaps beheerder steeds meer antie deze mileu organisatie!
  Ze komen regelmatig vragen om mee te doen aan projectjes, maar ik zeg nu stee vast dat ik steedt op de hielen wordt gezeten door! de ene keer hebben ze je nodig en zijn ze lief en de andere keer wordt je onjuist en respectloos behandeld!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.