Home

Achtergrond 210 x bekeken 6 reacties

NVP: sector mag niet boeten voor emissie van melkvee

De pluimveesector mag niet gestraft worden voor haar voorlopersrol op het gebied van ammoniakreductie.

Dat schrijft de voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) Gert-Jan Oplaat aan minister Verburg.

Aanleiding is de Natuur- en Milieubalans van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het PBL geeft daarin aan dat de ammoniakemissie vanuit de melkveehouderij in de komende jaren zal toenemen, maar dat er weinig effectieve maatregelen zijn om dit terug te dringen. De intensieve veehouderij zou daarom meer moeten reduceren om de schade te beperken. "Het principe 'de veroorzaker betaalt' geldt ook voor ammoniak", schrijft Oplaat.

Oplaat stelt dat de intensieve veehouderij enorme vooruitgang heeft geboekt met ammoniakreductie, wat kosten met zich mee brengt. Hij past ervoor om als sector op te draaien voor een hogere uitstoot als gevolg van een groei van de melkveesector.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Ik ben ook lid van de NVP. De pluimveehouderij hoeft inderdaad niet te boeten voor de andere sector. Dat is ook helemaal niet nodig. Het tegen elkaar uitspelen is het liefste wat men tegenwoordig doet. VERDEEL EN HEERS!!!!!
  De melkveehouderij kan samen met de varkens-en pluimveehouderij het ammoniakverhaal(fabel) goed invullen. Het kost de pluimvee-en varkenshouderij dus niets extra,s. Maak een optelsom en bepaal een nulpunt. Vandaaruit betekend iedere koe meer dat er ergens ruimte gekocht moet worden. Pluimvee-en varkenshouders kunnen er zelfs wat mee verdienen.
  Ga bij verandering van je stal uit van de beste techniek met het meeste resultaat, Het extra deel van de emissiebeperking kan verkocht worden aan een melkveehouder. Een investering in een luchtwasser is op die manier sneller terug verdient.
  Ga creatief om met de mogelijkheden die er liggen. Gert-Jan geeft aan dat de politiek de mogelijkheid moet scheppen om creatief te zijn. Wij moeten ten alle tijden proberen dit samen op te lossen. laat je niet uit elkaar drijven, dan zijn we verkocht!!!!

 • no-profile-image

  Harm

  De melkveehouderij zou in deze een convenant kunnen sluiten met de pluimvee/varkenshouderij. Daarin wordt afgesproken dat de melkveehouders hun extra amoniakproduktie via de varkens-en pluimveehouderij reduceren. De financiele inspanningen hiervoor zal de melkveehouderij vergoeden aan de pluimvee-en varkenshouderij.
  Een mooie manier van samenwerken.

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  Niks vergoeden of convenant los je eigen probleem op.Wij de inspanningen en de risico's(financieel) en de rundvee sector er makkelijk vanaf komen zeker door ons te vergoeden.En al helemaal niet achteraf vergoeden!!Een goede brief van Gert-Jan Oplaat dit is dus de reden waarom ik lid ben van de NVP.

 • no-profile-image

  Rinie

  Daar klopt iets niet.Zelf de baten en de kosten op het bord van een ander deponeren.
  Er is een hele simpele oplossing: minder melken. Geen uitbreiding van het melkquotum.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dit is wel erg kort door de bocht van de pluimveehouderij. Laat ons eerst eens beginnen bij het begin. Stel een referentiejaar vast, en laat ons dan eens praten over groei in ammoniakuitstoot.
  Harm, ik ben het wel met je eens dat gezamelijk naar een oplossing gezocht moet worden en er tussen de sectoren onderling geen vliegen afgevangen moeten worden.

 • no-profile-image

  ....

  heel slim om de verschillende sectoren tegen elkaar op te zetten
  zo maken we elkaar af en gaan samen naar de klote

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.