Home

Achtergrond 341 x bekeken

NAV: bescherming bietenteelt blijft nodig in EU

Om de bietenteelt in Europa te behouden blijft bescherming nodig tegen de wereldmarkt.

De teelt van suikerbieten kan niet concurreren met rietsuiker, stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). "Niet in Nederland en ook niet in andere EU-landen. Rietsuiker kan vanwege de meerjarige teelt goedkoper worden geproduceerd dan bietsuiker. Daarnaast blijven de kosten voor grond en arbeid in de landen waar suikerriet wordt verbouwd, lager dan in Europa."

De NAV reageert op de hervorming van het Europese suikerbeleid dat in 2006 is ingegaan en volgend jaar in de eindfase komt. De EU exporteert sinds de hervorming geen suiker meer naar de wereldmarkt. "Het wegvallen van de Europese export van C-suiker heeft niet geleid tot wereldmarktprijzen die in de buurt komen van wat nodig is voor een rendabele bietenteelt in Europa", stelt de NAV. "Bescherming van de Europese bietenteelt tegen de wereldmarkt blijft daarom nodig."

De suikersector moet alvast kijken naar het beleid na 2013, stelt de vakbond. "De NAV wil dat de suikerquotering ook na 2013 blijft. Een succesje is dat de doorschuifregeling er eindelijk is gekomen zoals wij ongeveer wilden."

De NAV wil dat het huidige quotastelsel na 2013 blijft, waarbij iedere lidstaat een vastgesteld suikerquotum mag vullen. De zogenoemde surplussuiker die boven het quotum wordt geproduceerd, moet worden afgezet naar industrie of bioethanol.

Of registreer je om te kunnen reageren.