Home

Achtergrond 247 x bekeken 2 reacties

Minder plannen voor nieuwbouw van kassen

Gemeenten hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar 87 vergunningen afgegeven voor nieuwbouw van kassen.

In dezelfde periode over 2007 waren dat er nog 118. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die deze week zijn bekendgemaakt.

Het areaal kassen waarvoor tot en met juli vergunningen zijn verleend bedraagt 191 hectare. In 2007 was dat over dezelfde periode nog 318 hectare.

Opmerkelijk is dat de gemiddelde oppervlakte per vergunning in deze periode is gedaald van 2,7 hectare in 2007 naar 2,2 hectare dit jaar. Over heel 2007 bedroeg de oppervlakte per verleende vergunning overigens 3,4 hectare.

Het CBS registreert over 2008 tot en met juli een plande bouwsom van 71 miljoen euro. Omgerekend per vergunning betekent dit 0,82 miljoen euro. Over dezelfde periode in 2007 liggen deze cijfeers op 118 miljoen euro met een gemiddelde bouwsom van 1 miljoen euro. De gemiddelde vergunningtoekenning per kassenproject in heel 2007 bedroeg 1,23 miljoen euro.

Het platform toeleveranciers glastuinbouw Avag benadrukt dat de verleende vergunningen niet allemaal in 2007 zijn gerealiseerd. In de afgelopen jaren is jaarlijks tussen de 400 en 500 hectare gebouwd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Helaas

  We lezen maar dat de glastuinbouwers het moeilijk hebben en van bedrijfsluitingen. Waarom dan nog nieuwe hectares schaars Nederlands land bebouwen met kassen?
  ZONDE !!!

  Helaas staat in het artikel niet hoeveel hectare en gesloopt wordt en dus eigenlijk vervanging van oude kassen is.

 • no-profile-image

  oostlander

  hey HELAAS de paashaas, Jouw sukkelige stukjes getuigen waarschijnlijk van een IQ wat om en nabij jouw schoenmaat ligt! Maar in de laatste regel geef je toch nog blijk van enigerlei denkvermogen. Niet op alle bedrijven gaat het slecht en door een veel te hoge gemanipuleerde gasprijs kan het zijn dat telers moeten investeren in duurzamere energiebronnen! Zo n investering rechtmatigt zichzelf alleen als er een bepaalde bedrijfsgrootte tegenoverstaat en die kan dan wel eens net te klein zijn. En wanneer jouw schoenen, waarschijnlijk maatje 41, te oud of versleten zijn moet je ook nieuwe kopen; zo gaat dat ook met kassen die moeten wel eens vervangen worden. Verder zijn de meeste plannen voor investeringen hoogstwaarschijnlijk 4 of 5 jaar geleden al gesmeed; er komt nl. nogal wat bij kijken, waar ik maar mee wil zeggen dat het toen misschien nog redelijk goed ging in sommige branches. Je ziet, eerst even nadenken en wat logica er in gooien voor je in het toetsenbord klimt, dan mag je ook met de grote mensen meebloggen! Hoe heb je dat met die cijfercombinatie geflikt trouwens?

Of registreer je om te kunnen reageren.