Home

Achtergrond 174 x bekeken

Miljoenen voor ondergrondse opslag van kooldioxide

In Barendrecht en Geleen komen twee proefprojecten voor de ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2 of kooldioxide.

Milieuminister Jacqueline Cramer stelt daarvoor 60 miljoen euro beschikbaar, liet een woordvoerster donderdag weten.

In Barendrecht gaat Shell de kooldioxide, die afkomstig is van industriële bedrijven in de Rotterdamse haven, opslaan in uitgeputte aardgasvelden. In Geleen gaat het om opslag onder diepe steenkoollagen, een project van GTI en DSM.

Er zijn vergunningsprocedures, zoals een milieueffectrapportage, nodig voordat de projecten kunnen beginnen. Dit voorjaar bleek dat veel Barendrechters niet staan te springen om boven een CO2-veld te wonen.

De projecten passen in het klimaatbeleid van het kabinet om de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen. Het zogenoemd afvangen en opslaan van CO2 wordt als een tussenoplossing gezien op weg naar een 'schone' energievoorziening.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.