Home

Achtergrond 236 x bekeken 4 reacties

'Mengvoerindustrie doet het maximaal haalbare'

De veevoerindustrie doet het maximaal haalbare om veehouders financieel te steunen.

Dat zeggen mengvoerleveranciers in reactie op een oproep van NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg in deze krant.

De vakbond vindt dat voerleveranciers meer solidariteit moeten tonen en de voerprijs moeten laten dalen in deze moeilijke tijden. "Ik kan dit wel plaatsen, we leven mee met de sector. Wij verlagen de prijzen zoveel mogelijk", zegt Martin Grift van Rijnvallei. "We zijn sinds augustus al met 40 euro per ton gezakt", geeft ook Jan Potijk van ForFarmers aan. "We verlagen zo snel we kunnen en op dit moment hebben we gelukkig een beperkte inkooppositie."

Ook anderen verwijzen naar gevolgen van de inkooppositie. "We werken met historische prijsberekening, op basis van inkoopprijzen. Daarmee voorkomen we sterk fluctuerende prijzen", legt een woordvoerder van Cehave Landbouwbelang uit. Zwanenburg wil dat de leveranciers juist van dit beleid afstappen en de huidige grondstofprijzen doorberekenen. "Ik kan me voorstellen dat hij dat nu zegt, maar een nuance is op zijn plek", zegt Henk Flipsen van brancheorganisatie Nevedi.

"Als de grondstofprijzen stijgen is het voor veehouders juist een voordeel dat de prijzen op deze manier berekend worden." Hij wijst erop dat voerleveranciers economische bedrijven zijn. "Continuïteit staat voorop", zegt ook Grift. "Daar zijn leden ook bij gebaat." Ook Potijk wijst op de eigen positie. "We hebben weinig ruimte, maar doen er alles aan."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Wie van de geinterviewde mensen kan mij het volgende uitleggen:
  ± maart 2007 kwamen de vertegenwoordigers met de uitleg dat er € 1,50 tot € 2,= per 100 kilo bij kwam, want als hun voorraad op ZOU zijn zij meer moesten betalen. Dit van de een op de andere ronde.
  Leg mij nu dan eens uit waarom de voerfabrieken nu hun verlies niet durven te pakken, aanggezien door de interventie de bodem van het graan en de tarwe weg zijn.
  De uitleg gelieve via dit midium.

 • no-profile-image

  Jose

  WELK VEEVOEDERBEDRIJF SPONSORT U?

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  Heel erg zwak om nu bij de voerindustrie aan te kloppen.Veehouders moeten er zelf voor zorgen dat hun eindproduct (melk & vlees) een kostprijsdekkende opbrengst krijgt.

 • no-profile-image

  boer

  Ooit gehoord van MVO, melkveehouder ?? Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen !! Hoe kun je iemand uitleggen dat IEDEREEN verdient in de sectoren behalve de boer zelf. Het is ook EN de kosten EN de opbrengsten en nu zijn de kosten even weer aan de beurt om aandacht te geven. Maar gelukkig hebben de melkveeboeren wel een goede opbrengst dus die kunnen toch voldoende betalen voor het voer.

Of registreer je om te kunnen reageren.