Home

Achtergrond 227 x bekeken 1 reactie

Melkaanvoer blijft constant ruim 3 procent hoger

De Nederlandse melkaanvoer blijft in dit quotumjaar tot en met september ruim 3 procent hoger dan in dezelfde periode van het vorige quotumjaar.

Dit blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel (PZ). Gecorrigeerd voor vet en eiwit is sinds april nu ruim 5,6 miljoen ton melk aangevoerd, tegenover ruim 5,4 miljoen ton in dezelfde periode vorig jaar. De zuivelfabrikanten produceerden uit de melkaanvoer van dit jaar ruim 10 procent meer melkpoeder, 5 procent meer boter en bijna 8 procent meer condens.

De cijfers over de melkverwerking beslaan niet dezelfde periode als het quotumjaar. Voor de verwerking wordt het begin van het kalenderjaar aangehouden. Toch geven de cijfers een duidelijke richting en ook een tendens aan. Opvallend is dat zowel de productie van melkpoeder en condens de laatste maanden (tot en met september) sterk is gestegen. Zowel bij poeders als bij de condens is een soort productiespurt ingezet. Van een 7,7 procent hogere productie van melkpoeders tot en met augustus ging het naar een bijna 11 procent hogere productie van poeders tot en met september.

Bij de condens deed zich iets soortgelijks voor. Daar werd dit jaar tot en met augustus bijna 5 procent meer gefabriceerd, terwijl een maand later 7,6 procent meer bleek te zijn gemaakt. Dit kan ook wijzen op een productiedaling in september 2007. Ook de achterstand bij de kaasproductie werd in september bijna geheel goedgemaakt. De productie van boter steeg ook, maar liet een daling zien ten opzichte van augustus.

Eén reactie

  • no-profile-image

    tonny

    Alles laat een stijgende lijn zien . Behalve de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.