Home

Achtergrond 383 x bekeken 6 reacties

'Meer onderzoek nodig naar niet-kerende grondbewerking'

Het stoppen met ploegen kan op langere termijn gunstig zijn. Daarom is in Nederland onderzoek nodig naar niet-kerende grondbewerkingen.

Dat stelt onderzoeker Jack Faber van het Centrum Ecosystemen van Alterra. Faber concludeert uit literatuuronderzoek dat in veel landen boeren hun akkers steeds minder ploegen. "In Nederland is buiten de biologische landbouw bijna geen boer te vinden die de ploeg in de schuur laat staan."

Volgens Faber kun je na de teelt van hakvruchten moeilijk buiten de ploeg. "Dat geldt ook voor zware klei. In andere omstandigheden kan de boer overwegen om minder vaak en minder diep te ploegen of om zelfs helemaal te stoppen."

Ploegen heeft als voordeel dat organische stof, zoals gewasresten of groenbemesters, in de grond worden gewerkt. Daardoor mineraliseren gewasresten snel, zodat het vervolggewas kan profiteren van de mineralen die vrij zijn gekomen.

Maar ploegen heeft ook nadelen, stelt Faber. "Wormen kunnen slecht tegen ploegen. Terwijl wormen gewasresten door de bovenlaag verspreiden. Ook zorgen ze voor een gangenstelsel in de grond, zodat het water kan wegzakken. Vooral in natte winters slaat de grond dicht na het ploegen. En het regenwater spoelt af."

Als boeren stoppen met ploegen neemt het bodemleven toe, zegt Faber. "Grond met veel bodemleven heeft een goede structuur met veel organische stof en een goede waterhuishouding. Het houdt voedingsstoffen beter vast, zodat ze niet wegspoelen naar het grond- of oppervlaktewater."

Faber pleit voor meerjarig onderzoek op proef- en praktijkbedrijven naar de overgang van ploegen naar niet-kerende grondbewerking. "Stoppen met ploegen geeft gedurende een paar jaar opbrengstderving, totdat het bodemleven de functie van de ploeg heeft overgenomen. Het kan zes tot acht jaar duren voor het organische stofgehalte weer op peil is. Daarom is subsidie nodig voor dergelijk onderzoek, omdat boeren anders niet overtuigd raken van het rendement op de lange termijn."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pete

  Down under, het gaat er niet om wat de gemiddelde opbrengsten zijn tov NL, maar tov de buren. Die zijn zeker niet lager, en in geval van droogte meestal iets hoger. Als je geen diepe insporing veroorzaakt bij het oogsten kun je dus veel geld besparen, je zou dan niet eens hoeven te diepwoelen.

 • no-profile-image

  pete

  Ga eens in het buitenland kijken, er zijn verschillende landen waar men tussen de rijen van het afgelopen oogstjaar zaait. Mbv gps en autosteer op trekkers EN machines is de grondbewerking minimaal. Het voordeel is minder brandstofverbruik/ha/jaar,minder arbeid per ha, minder onkruiden na verloop van tijd, minder stuifschade. Je hoeft niet alles op nieuw te onderzoeken als het in landen als Canada en Australie al onderzocht is.

 • no-profile-image

  down under

  pete wat zijn daar de gemiddelde opbrengsten? vergelijk die dan eens met die van ons en wat is dan jouw mening?

 • no-profile-image

  Peter

  Aangezien men voor ploegen een vergunningenstelsel wil gaan hanteren rond Natura 2000 gebieden, wordt dit soort onderzoek natuurlijk naar buiten gebracht. Zorg als boer dat bij het opstellen van de beheerplannen je belangen door je eigen vakorganisatie behartigt worden en niet via de LTO-organisaties. Want zij zijn uiteindelijk alleen maar uit op hun eigen werkgelegenheid en inkomen!!!

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Ploegen heeft als grote voordeel dat het gigantisch veel waterbergend vermogen geeft aan de grond, veel meer dan spitten, waar wij ook ervaring mee hebben. Bovendien trekt gespit land een jaar later met het ploegen veel zwaarder dan geploegd land, dat zal toch ook wel zijn reden hebben. Volgens mij kun je op klei met een intensief bouwplan niet zonder de ploeg.

 • no-profile-image

  koen

  hier in de streek rond oostburg zijn er al velen die in de hele zware klei na aardappelen niet meer ploegen maar 'diepwoelen' . de ploeg blijft hier in de schuur. voordeel: het trekt veel lichter, aardappelen bevriezen, dus geen aardappelopslag in de bieten het volgende jaar. en de ploeg verslijt ook niet !
  wij hebben ons nu ook zo'n ding aangeschaft en zullen hier volgend jaar voor het eerst mee werken.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.