Home

Achtergrond 760 x bekeken 50 reacties

Meer dan 12 miljoen varkens in Nederland

Het aantal varkens in Nederland is dit jaar boven de 12 miljoen gestegen. Ook de pluimveestapel is dit jaar weer gegroeid. Dat blijkt uit de landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland telt dit jaar ruim 12 miljoen varkens, 360.000 meer dan vorig jaar. Dit is een stijging van 3,1 procent. Een groot deel van de stijging komt uit de vleesvarkenssector. Nederland gaat hiermee tegen de Europese trend in, hoewel dit een tijdelijk verschijnsel kan zijn. De zeugenstapel daalde namelijk juist met drie procent tot 1,2 miljoen.

Als deze trend doorzet lijkt het voor de hand te liggen dat de varkensstapel volgend jaar weer wat zal krimpen. Het aantal biggen steeg overigens nog wel, wat ook uit een hogere productiviteit voort kan komen.

Ook de pluimveesector maakte dit jaar een behoorlijke groei door. Volgens de cijfers van het CBS telt Nederland bijna 97 miljoen kippen, vergeleken bij een kleine 93 miljoen vorig jaar. Dit is een stijging van ruim 4 procent. De overige pluimveesectoren daalden in omvang.

De stijging komt vooral voor rekening van de legsector. Het totale aantal leghennen steeg met ruim 7 procent naar 44 miljoen. Bij vleeskuikens bleef de stijging beperkt tot ruim 2 procent. Overigens daalde het aantal legouderdieren wel. Dit zou kunnen wijzen op een toekomstige daling van de leghennenstapel.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pffffffffff

  Vegetariers lachen nooit !!!
  Ze zeuren en klagen alleen maar.
  Trouwens (over deporteren en kanpen)Hitler was ook vegetarier.
  Zulk soort mensen voelen zich verheven boven alles, en dulden geen tegenspraak.Geen vlees eten schaad de hersenen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste mensen, hou het gewoon netjes. Zo'n man als Teun is er goed in een gevoel in het verhaal te leggen. Voor de rest is het inhoudloos gezwam. Jullie varkenshouder weten dat onwaarheden naar voren gebracht worden, maar laten jullie verleiden tot (begrijpelijke) emotionele reacties. Beter zou het zijn om met mensen zoals Teun de dialoog op inhoud te voeren. Goede argumenten, en die hebben jullie, smoren dit soort discussies in de kiem.
  Natuurlijk worden beesten gehouden voor de voedselvoorziening, maar is dit slecht? En qua welzijn mag Teun gerust vergelijkingen trekken, maar dan vraag ik me af of hij nog altijd rondloopt in een berevel in de vrije natuur. Wat dát is toch de oorspronkelijke mens. Of zou Teun dan zeggen dat 's winters binnen zitten aan de verwarming niet menselijk is? Of dat kindertjes die 20 jaar naar school moeten gekweld worden?
  Nee, de discussie voer je in de geest van de tijd. Het houden van dieren is begonnen gelijk met de beschaving van mensen. Door de gemakzucht van mensen zijn ze dieren gaan houden in plaats van dagen op jacht te gaan. Nog veel later kopen dezelfde mensen vlees in de supermarkt. Is van Teun wel gemakkelijk om zijn eigen gemakzucht weg te wimpelen, en de schuld bij de houders van dieren neer te leggen.
  Oh ja, en dan allemaal veganist worden. En weer wordt het balletje gelegd bij een kleine groep die moet zorgen voor goede produkten met geen bemesting, geen bestrijdingsmiddelen en vooral veel groei en bloei. Ook hier hetzelfde verhaaltje wat in de supermarkt vlug vergeten wordt. Het probleem is dat van veel mensen de buikjes té goed én te goedkoop gevuld worden.
  Grote mensen zijn net kleine kinderen, als je ze te veel verwend krijg je radeloze ouders.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Als je wil lachen meot je eens deze week "Wie is de chef" op rtl 5.
  Daar zit dus zo extreem veganiste persoon bij.... jemig... snap nu waarom reageren op zo´n Oss en Rinnie en dergelijk geen zin hebben...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  mmm, ik begin een ongemakkelijk gevoel te krijgen bij deze wijze van communiceren.......maar nog meer van het feit dat het Agd niet ingrijpt. Opvallend is dat inhoudelijke artikelen met politiek pijnlijke constateringen (in het voordeel van de agrarische sector) zo vlug mogelijk worden verwijderd, terwijl iemand als Hertogs die constant schoffeert, en boeren tot onverstandige uitlatingen aanzet, zijn gangetje mag blijven gaan.
  Welke politieke groepering heeft de overhand bij de redactie van Agd?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Boerenpraat, boerenpraat je bent slecht geïnformeerd. DSM heeft pas sinds dit voorjaar de uitstoot van stoffen van de ammoniakproduktie aangepakt. Heel trots stond in de krant dat de uitstoot die voorheen de lucht in werd gejaagd zoveel was, dat alle bomen die in Nederland stonden dit niet gecompenseerd kregen. Er stond trouwens niet vermeld hoeveel het nu nog is......... En last but not least; het merendeel werd geproduceerd voor export. En het leefklimaat? Ik heb onderzoeksrapporten gezien van de stoffen die in de aangrenzende woonwijken in de lucht hangen. Je slaat er steil van achterover wat er allemaal onder de pet gehouden wordt als het "algemeen belang" gediend wordt.
  Nu jij weer.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Wat een zielige figuren, Boerenpraat, Louisa en de altijd weer onder zijn modderige steen heen komende Hertog.
  Lekker anonym zonder iets van je eigen dagelijkse bezigheden bloot te geven proberen verbale klappen uit te delen aan hard werkende, de regels respecterende gezinnen.
  Vertel op dit forum nou eens eerlijk wat jullie beroep is, kunnen wij hier ook eens lekker op schieten en schelden. Vertel meteen waar ongeveer jullie wonen, kunnen we ook beoordelen hoe jullie activiteiten het milieu aantasten en alleen al jullie deelname aan de maatschappij een verstorende invloed heeft op het klimaat.
  En dan de ziekelijke vergelijking trekken met de holocaust. Ben zelf in een van de kampen wezen kijken en mensen gehoord die daar gezeten hebben. Durf je deze vergelijking ook te maken in aanwezigheid van de slachtoffers ?

 • no-profile-image

  varkenshouder

  beste collega boeren, laten we niet meer op die idioot van een hertog reageren. zoals al in voorgaande berichten is vermeld, zijn deze figuren er alleen maar op uit om reacties van ons uit te lokken, hier geilen ze op. als die hertog echt een kerel is bezoekt ie eens een paar boeren, of hij nodigt er een aantal uit om eens over het onderwerp te praten. het enige wat hij doet is anoniem van zich afblazen. dan ben je een watje. mijn voorstel is om deze idioten voor eens en altijd te negeren. hier een oproep aan de redactie van agd: alstublieft verschaf dergelijke figuren geen toegang meer om te reageren, laat ons boeren over ons vak praten hier, zodat deze idiote conversaties hier niet ontstaan. bij voorbaat dank

 • no-profile-image

  rtjoonk@hotmail.com

  na de tweede wereldoorlog, kwamen er hongerwinters, omdat er niet genoeg voedsel was. dit nooit meer zeiden ze toen!!!
  Nu is de agrarische sector een van de stabielste factor in de samenleving.
  Iedereen heeft eten zat. dan is het toch van de zotte dat je tegen de boeren gaat aanschoppen en gaat vergelijken met een holocaust!!
  OF WORD HET WEER EENS TIJD VOOR EEN HONGERWINTER zodat Teun en wilma en al die andere herrieschoppers weer eens met de beentjes op de grond komen te staan!

 • no-profile-image

  Piet

  Een bepaald aantal mensen moet eens nadenken voordat men iets zegt.
  Om vergelijkingen te trekken met de concentratiekampen in de tweede wereldoorlog is echt absurt.
  Dit betekent ook dat een aantal mensen niet weet hoe het er in de concentratiekampen aan toe ging, hier werd gemoord, gemarteld etc.
  En dan suggereren dat boeren dat ook doen?
  De gesteldheid met de activisten is weer ver te zoeken.

 • no-profile-image

  martijn

  Nou lekker is dat, Wij varkenshouders worden vergeleken met kampbeulen. Ik snap de emotionele reactie, zelf ben ik ook des duivels over de uitspraken van zo'n mongooltje uit een inrichting. sterker nog als ik zo'n figuur onder handen zou krijgen, werd het tandjes tuffen. Ik ben het echter helemaal eens met de melkveehouder. wij als varkenshouders zijn veel slimmer dan die groene terroristen. Hun argumenten zijn nergens op gebasseerd. vroeger gingen we inderdaad jagen. als we dat nu zouden doen zijn binnen een half uur alle dieren op aarde verdwenen. vandaar de intensieve veehouderij. Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar houd nou eens op met al die idiote acties. en berust in jullie 'lot'. Als er dan ook nog dergelijke uitspraken worden gedaan dan ben je in mijn ogen gewoon een crimineel.

 • no-profile-image

  niels

  @teun; als jou enige manier om zelfrespect te verwerven het respectloos omgaan met je medemens is, ben ik blij (voor jou) dat je niet bij mij in de buurt woont. Het respectvol met mensen omgaan is een pre voor ieder zelf respecterend mens, dus ga je frustraties lekker op je vrouw, man, moeder of vader botvieren en laat de voedselproducent met rust, ik moet er niet aan denken dat ik volgende zomer alleen sla op de bbq heb liggen.
  voor alle boeren in nederland RESPECT!!!

 • no-profile-image

  hertog jan

  Nou dat is dan mooi 1 varken per Nederlander, want er zijn er ook 4 miljoen die geen varkens vlees lusten.

 • no-profile-image

  eet meer

  Totale onzin idioot, er zijn maar 120.000 dropies die geen vlees eten

 • no-profile-image

  W Geverink

  Hertog . Als de intensieve varkenshouderij had bestaan ten tijde van Mohammed hadden de moslims ook varkensvlees mogen eten . Rein als water uit de kraan zou Mohammed gezegd hebben . Hij zou dan ook fel tegen de PvdD zijn omdat die de varkens in een onreine modder(stront)poel willen hebben . Ik kan me best wel voorstellen dat hij walgde van zo'n smerig modderbeest dat stijf staat van wormen en andere parasieten dat hij het nodig vond er een aantekening van te maken in de koran . De biovarkens van toen kosten de varkenshouderij van nu nog steeds elke dag omzet .

 • no-profile-image

  boerenpraat

  Dat is uw interpretatie, zou dat altijd de juiste zijn?.

 • no-profile-image

  gait

  laat die extremisten mooi praten. Wij boeren weten zelf dat we goed voor onze dieren zorgen, dit brengt immers ook meer rendement dan zieke dieren. En zoals gezegt, laat er maar eens weer honger komen, dan moet alles van de primaire sector komen. en dan laat ze maar praten. En dan laat ze maar vegetariër worden, die planten hebben ook mest en bestrijdingsmiddelen nodig in de teelt anders is het niet rendabel en dus geen genoeg productie en is ook weer tekort, en wat willen ze dan eten?

  en kan men deze mensen niet van deze site weren? zodat wij boeren over vak eigen aspecten kunnen praten?

 • no-profile-image

  hertog jan

  @ eet meer vlees.
  Op de 1e plaats ben ik niet gediend van je ongepast taalgebruik. Ten 2e: er zijn 4 miljoen mensen in Ned. die om geloofsovertuiging geen vlees eten. Dat worden er alleen maar meer, dus zoveel varkens is nergens voor nodig.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hertog Jan, betekent dit dat alle Nederlandse bedrijven die meer produceren dan de Nederlandse klant consumeert hun produktie moeten verminderen?

 • no-profile-image

  boerenpraat

  Ja,Ja boeren kunnen slecht tegen een mening die afwijkt van de hunne. Ze beginnen direkt met schelden. Het is eigenlijk ook niet zo verstandig hierop te reageren. By the way:
  Niet alle bedrijven in Nederland die meer produceren dan de binnenlandse markt opneemt veroorzaken zoveel overlast t.o.v. milieu en samenleving dan die varkenshouderij. Die grote eenheden verzieken echt het gehele leefklimaat tot in de verre omgeving.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Ik moet daar nog iets aan toevoegen. Onze varkens hebben voldoende ruimte, krijgen voldoende te eten, hoeven niet te werken, liggen warm en beschut en worden boven alles niet vernietigt (je mag dan wel denken van niet maar dan stel ik voor dat je eens in Auschwitz of een aanverwant concentratiekamp gaat kijken en eens bij mij in de stal komt). Als je de dierhouderij op gelijke voet stelt met de Holocaust heb je in ieder geval geen flikker begrepen van de geschiedenis. Het liefste dat jullie clubje zou doen is iedere vorm van dierhouderij verbieden. Ik zou nu een treffende vergelijking kunnen maken met Hitler. Maar dat doe ik niet omdat ik, in tegenstelling tot jou Teun, wél open sta voor een gezonde discussie over het dierwelzijn.

 • no-profile-image

  richard

  WAt een vergelijking!!!
  Wij,boeren,geven Zorg aan de beesten!!
  Als we ze doden ,dan werken we ergens anders.MAAR ieder zijn vak en om zo te spreken over moord??Beste mensen dan is zelfs lopen over het gras strafbaar,brandnetels uittrekken moord en bloemkool eten ook moord.WAarom?? Omdat ALLES levende cellen bevatten,ALLES is energie en leeft van de energie en daar leef je van.Dus zullen we stoppen met vergelijkingen te maken!
  Waar houd dit op??? Omdat we nog steeds niet kunnen leven van alleen zuurstof hebben we voedingsstoffen nodig.Op dit moment wordt die ook gehaald uit vlees.
  Als de mens geen vlees meer nodig heeft word het ook niet meer geproduceerd en ondertussen gaat een Boer met zorg om met zijn beesten.Dat is onze drijfveer en helaas moet dit efficiënt omdat de consument bij voorkeur het goedkoopste pakt.Dat telt voor iedere branche!!!!!!!!!!!
  Nadeel; alles grootschaliger ,dus ook steeds minder producenten en meer alles bij één persoon/bedrijf.
  Is dit wat de consument wil?????

 • no-profile-image

  boer

  Wederom bewijs dat oa louisa totaal geen intresse heeft in landbouw en te lui is om zich te verdiepen in de materie. ONS bestijdingsbeleid is omgezet in vaccinatie en worden er geen dieren zinloos geruimd !!!!!!! Dat hebben WIJ voor elkaar gekregen en niet de politiek en al helemaal niet die terro organisaties van wakkerdier pvdd varkensinnood en al die andere criminelen. Wij, als varkenshouders hebben dat voor elkaar gekregen en waar blijft de waardering ???? Die is er niet omdat we hier te maken hebben met domme burgers die helemaal niet begrijpen, zwakzinnigen die blijkbaar door niemand gehoord worden en hier proberen om wat aandacht te krijgen. Onzinnige idiote discussie over een gruwelijke oorlog van idioten die helemaal niet weten hoe erg dat is geweest en onnodig vele mensen kwetsen hierdoor. Destijs waren het wel de boeren die de burger weer van voedsel moest voorzien. Achteraf hadden deze boeren geen voedsel moeten uitdelen aan de voorouders van louisa wilma homo teun en die andere eikel uit osssss. Dan waren we niet lastig gevallen door deze imbicielen en hadden we ons druk gemaakt over het feit dat er steeds meer mensen sterven door honger. Maar ja dat is weer typisch gedrag van zulke geiteneukers, grote oogkleppen op en de boel hier maar beledigen en stangen en helemaal niets over hebben voor de medemens in gebieden waar ze heel veel hulp nodig hebben.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Daarbij kan hij niet tellen. Tientalle? Er staat groot gedrukt 12... en zulke mensen willen andere een les geven?
  Denemarken heeft zelfs het dubbelle

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Hé Teun, ga de joden maar eens uitleggen dat je onze varkens vergelijkt met hun voorouders. Eens kijken welke reactie je krijgt.

 • no-profile-image

  Karel

  Heeft U ook enig idee hoeveel aversie U oproept tegen die varkenshouderij met die schreeuwerige opmerkingen? Zelfs bij mij. En begin gelijk maar weer te schreeuwen tegen mijn geplaatste opmerking

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik vind het aantal varkens wel meevallen, nog geen varken per inwoner.In mijn jeugd was ik in de zomervakanties altijd bij de boer.Boeren zijn fantastische mensen daar kunnen anderen wel een voorbeeld aan nemen!Als er mensen zijn die moeilijk doen over zg"dierenleed" moeten ze maar eens bij de boer over de vloer komen dan draaien ze wel bij.Zelf koop ik regelmatig rechtstreeks bij de boer allerlei produkten met zorg bereid en van top kwaliteit.Dan is het dus ook zo dat de dieren(hun investering)de allerbeste verzorging krijgen.

 • no-profile-image

  Willeke

  Ik ben tegen alle dierenleed, maar wat ik nu op deze site lees gaat mijn pet te boven, hoe is het mogelijk dat wij in Nederland zo'n klein mooi land, zoveel varkens houden?
  Het is van de gekke dat er zo met dieren wordt omgegaan, 12 miljoen varkens en om dan over het pluimvee nog maar niet te spreken. Waar moet dat afval heen?
  Denken we daar ook aan? waar moet dat allemaal heen? Het is schandalig, is slecht voor de dieren-mensen-natuur en alle leven op aarde..

 • no-profile-image

  Wilma de Vries

  Ik vind de vergelijking die Teun maakt juist heel treffend.
  Het gaat om de systematische, weerzinwekkende manier waarop miljoenen levende wezens worden opgesloten, afgevoerd en tenslotte worden vermoord.
  En dat alles volgens een "perfect" uitgedacht systeem. In WOII waren het de arme Joden en andere gediscrimineerde bevolkingsgroepen.
  Vandaag de dag zijn het de arme dieren in de bio-industrie. Het ene veroordelen (de WOII) en tegelijkertijd het andere (de bio-industrie) goedpraten, klopt daarom van geen kant.
  Als ik zo de beelden voor me zie van de veetransporten richting slachthuizen en de treintransporten richting Auschwitz, vind ik de vergelijking die Teun maakt dan ook heel erg goed gevonden en het zou een ieder aan het denken moeten zetten ipv zich aangevallen te voelen.

 • no-profile-image

  linda

  het is luguber gewoon: 12 miljoen!!!! en niet EEN van die speelse, intelligente, nieuwsgierige, gevoelige, krulstaartjes te bekennen in de de buitenlucht. nooit gras of aarde onder de poten, nooit kunnen ze een snuif frisse lucht inademen. samengeperst in stinkende, duistere stallen, kweekbakken van bacterieen en virussen. als er brand uitbreekt gaat de boel op slot en zegt men "er komt geen asbest vrij". Teun is de enige respondent die durft te zeggen waar deze helse plekken aan doen denken. en als je er teveel over nadenkt wat men deze dieren aandoet belandt je inderdaad in een inrichting. beter je woede van je afschrijven af en toe. Teun je staat niet alleen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Linda, Teun zit inmiddels in een hoekje na te denken.
  Ook jij denkt te eenzijdig en hebt het over woede van je afschrijven. Al eens ooit erover nagedacht wat valse aantijgingen kunnen doen met mensen?

 • no-profile-image

  voorlichter

  Wilma dat moet niet ons aan het denken zetten maar je moet zelf eens goed overdenken wat jij allemaal zegt en schrijft. Jij weet helemaal niet hoe het er echt aan toe gaat in de varkenshouderij.Je ziet een keer beelden op tv en dan scheer je alles maar over een kam. De varkenshouder is goed voor zijn dieren, geeft goede voeding, medicineert zieke dieren, zorgt voor een uitstekend klimaat in de stallen, heeft speeltjes in de stal, geeft onbeperkt schoon water aan zijn dieren en dit vergelijk je met een concentratiekamp.Heel nederland gaat kapot door mensen met jou zienswijze.misselijkmakend jou vergelijkingen

 • no-profile-image

  eet nog steeds meer

  Typische reactie van iemand die uit positie gelult is, boerenpraatjesmaker

 • no-profile-image

  boerenpraat

  Ik volg op moment alle reakties op deze site, maar ik betwijfel of het wel echt allemaal agrariers zijn die hier reageren.
  Het zou mij niet verbazen als er achter div. reakties buitenstaanders of jeugdige personen schuil gaan die uit ballorigheid zo maar wat baude taal uitkramen. Het lijkt mij toch niet waarschijnlijk, dat agr. zich tot dit niveau verlagen? Het valt overigens wel op, dat als de varkenshouderij onderwerp van gesprek is, er dan opeens de meest verschrikkelijke verwensingen of beschrijvingen van personen op en neer vliegen

 • no-profile-image

  c

  het was beter dat het er maar 6 miljoen waren, want wanneer zien wij boeren het nu eens met zijn allen in dat we dan een eens zo hoge prijs kunnen maken dan met maar de helft van het werk

 • no-profile-image

  eet nog

  @ eikeltje hertog. Op de 1e plaats, nee het zijn er 120.000 die het stomzinnige idee hebben dat geen vlees eten een evangelie is, blijkbaar maakt gras eten mensen enorm dom en jij ben hun grote leider gezien jou enorm gebrek aan kennis. Ten 2e ik vind jou gewoon een enorme idioot en zal daarom ook gewoon doorgaan met ongepast taalgebruik tegen jou, vuil onderdeurtje. Ten 3e had ik al gezegt dat jij een gore klootzak bent die gewoon het geluk heeft dat dit hier anoniem is, anders er allang een geweerloop in de schijtkont had gezeten ??

 • no-profile-image

  usciolu

  Er zou geen enkel mens van honger te hoeven omkomen als we met zijn allen zouden besluiten om minder vlees te eten. Dan komt er meer landbouwgrond beschikbaar voor woningen en voedsel voor mensen ipv voor veevoer. Het is niet alleen Thieme dit dit inzit: het is inmiddels een aanvaard kabinetsstandpunt. Waarom zou Nederland de slager van Europa moeten zijn? Ik begrijp wel dat het als individuele varkensboer even slikken is, maar wie oog heeft voor de tijdgeest, gaat niet uitbreiden maar zoekt andere wegen om het bedrijf uit te breiden.

 • no-profile-image

  hertogjan natuurlijk

  heeej eet meer vlees. Als ik jou zo bezig zie, kan ik me voorstellen dat jij de hele dag met 2 vingers in je neus staat en met je rechterarm een hoek maakt van 45 graden. Of is ie te moelijk????? Laat dan je naam veanderen en die begint dan met een A.

 • no-profile-image

  Teun

  Arme dieren..... Met tientallen miljoenen weggestopt in de concentratiekampen die de bio-industrie heet.
  De daders van de 2e wereld-oorlog hebben ooit uiteindelijk allemaal vroeg of laat hun straf gekregen. De kampbeulen van toen, zijn de bio-industriehouders en de totale vleesmaffia van nu. Dat zij ooit ook hun verdiende straf mogen krijgen. Alleen op die manier kan de mensheid nog een beetje zelfrespect terugkrijgen.

 • no-profile-image

  karel

  Hallo Wilma,
  Je maakt weer de klassieke fout door dieren met mensen te vergelijken.
  Maar als jij jezelf gelijk wilt stellen met een varken, ga gerust je gang.

 • no-profile-image

  jos

  @ Wilma en Teun, jullie zogenaamde "politieke statements" die een gezonde discusie op gang moeten helpen komen niet alleen mijn neus meer uit maar zowat uit iedere lichaamsopening. Ik ben zelf varkenshouder en ben helemaal niet tegen een gezonde vorm van dierenwelzijn maar met het verbaal geweld van jullie kant in dit soort discusies ben ik eerder geneigd om te zeggen BARST ook allemaal maar. Ik proef uit jullie opmerkingen dat jullie geen vegitariërs zijn maar simpel en alleen tegen de huidige vorm van het houden van dieren zijn. We leven in een vrij en democraties Europa en er is geen enkele wet die jullie ook maar een strobreed in de weg legt om zelf dan het goede voorbeeld te laten zien door een eigen (in jullie ogen optimale) varkenshouderij te beginnen en ik wens jullie daar alle succes mee. P.S. Als je iets met WOII wilt vergelijken en daar iets aan wilt doen kijk dan nog maar eens naar de uitzending van Pauw&Witteman van 25-11 (wordt vanmiddag herhaald). Hierin komt Jan Pronk aan het woord met zijn visie over het continent Afrika. Dit zijn dingen waar IK mij druk over kan maken!

 • no-profile-image

  kenner

  Er zijn Europese voorschriften , en die wordt door iedere nederlandse ( belgische) varkenshouder gevolgd ! Veel varkens leven in luxe omstandigheden tegenover veel daklozen , en andere

  En als stervende , zou ik toch de pijnloze manier voorop stellen !

  Trouwens , als christelijk mens , geloof ik in leven na de dood

 • no-profile-image

  eet veel

  Hee boerenprater, dan ga je toch gewoon in Pernis wonen !

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Beste Louisa, leg mij eens uit dan hoe ik volgens jou mijn varkens moet houden dan? Even voorop gesteld dat deze dieren in een menselijke behoefte voorzien en dat ook altijd zullen blijven doen, hoe graag je dat misschien ook anders ziet.

 • no-profile-image

  boer

  Jaarlijks 36 MILJOEN MENSEN op de vlucht door oorlog en geweld DAT is luguber gewoon en niemand die er wat aan doet en al helemaal thieme met haar waardeloze achterban niet.

 • no-profile-image

  boerenpraat

  Met jullie kun je lachen

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Ik sta er maar heel even bij stil als ik een keer zoiets lees wat "teun"schrijft.
  Daarna ga ik weer met veel plezier de stal in. Of hij ook vind wat hij schrijft, is de vraag? Ik denk dat het een persoon is die niet kan verdragen dat het niet lijkt te lukken om bijvoorbeeld mega-stallen te verbieden, en niet kan verdragen dat een gezonde veehouderij (als het nu koeien varkens kippen geiten of schapen zijn) in Nederland altijd wel zal blijven. Mijn vriendin en ik hebben geen mega-stal nodig maar iedereen mag die keuze voor zichzelf maken.
  Een bericht van een telling dat er meer varkens zouden zijn, en een persoon als teun (zou ook marianne thieme kunnen zijn) kiezen ervoor om op deze manier te reageren. Als hij ook zou reageren door
  zichzelf de haren uit zijn hoofd te trekken dan is hij wel kaal ondertussen.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Willeke,

  Wat is dierenleed. Hebben de varkens in de agrarische sector dierenleed. Kan je het meten,zien,voelen?
  Een dier wat zich niet prettig voelt,produceerd niet.
  Afval? Zeker nooit ergens in verdiept, maar de agrarische sector ruimt afval van de mens op en laat zelf weinig tot geen rotzooi achter.Maar ja zo´n stadsvrouwke heeft alle kennis pacht?!

 • no-profile-image

  voorlichter

  Ik wist niet dat in inrichtingen zoals die waar jij inzit Teun, er mogelijkheden zijn om op het internet te gaan. Moeten maar eens vragen over worden gesteld in de tweede kamer(bv door de pvdd).Doet deze partij ook eens iets nuttigs.Als je eens wist hoeveel mensen je hier mee kwetst en dat zijn zeker niet alleen boeren. Triest stukje van een naar de verkeerde kant doorgeschoten (mens).

 • no-profile-image

  Diepzinnige

  @ Wilma:

  Ik zat er even over te denken, maar sinds wanneer moeten beesten op dezelfde manier als mensen vervoerd worden? Mensen in beestenvervoer is minderwaardig, maar beesten in beestenvervoer lijkt me wel op z'n plek toch?

 • no-profile-image

  Louisa

  Persoonlijk vind ik ook dat lijden, gewoon lijden is. Het maakt hierin hemaal niet uit WIE er lijdt. Het is wetenschappelijk bewezen dat dieren kunnen voelen en daarmee dus ook kunnen lijden. Het ene leed valt niet goed te praten door een ander leed. Wijzen naar ander leed en zeggen DAT is pas leed, tja dat is OOK leed en kennelijk voel jij daarbij meer pijn en betrokkenheid, maar een ander voelt weer meer pijn en betrokkenheid bij ander lijden. Als ik pijn en betrokkenheid voel bij het lijden van dieren in de bio-industrie, dan is daarmee het lijden van mensen in Africa niet weg. Zo ook andersom. Betrokkenheid bij het lijden van mensen maakt niet dat het lijden van dieren verdwijnt. Lijden van dieren of lijden van mensen dat zit op 1 lijn. Pijn is pijn en daarin maakt het niet uit of je een mens of een varken bent. De mens wordt niet met een varken vergeleken, maar het lijden wordt vergeleken, zo lees ik de reactie van Teun. (hoewel hij best wel fel is)
  Misschien is het een idee om open te staan voor andersdenkenden, zij zijn vaak ook je klanten.

  Vegangroet, Louisa
  Ps. Overigens worden er bij varkenspest en bij vogelgriep en bij mkz weldegelijk duizenden dieren "VERNIETIGD" (jullie ruimingsbeleid)

Laad alle reacties (46)

Of registreer je om te kunnen reageren.