Home

Achtergrond 192 x bekeken 2 reacties

Meer aardappelen dan gedacht bij NEPG-leden

In Noordwest-Europa zijn meer consumptieaardappelen geoogst dan eerder gedacht.

De North-Western European Potato Growers (NEPG) gaat uit van een totale productie van 23,1 miljoen ton. Dat is ruim 513.000 ton meer dan in september was geschat.

In de NEPG zitten vertegenwoordigers van telers uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe oogstprognose gaat uit van een areaal van 493.230 hectare in de vijf landen. Dat is 1.839 hectare meer dan in september was geschat. De gemiddelde opbrengst is gestegen van 45,9 ton naar 46,8 ton per hectare.

Volgens de jongste prognose van de NEPG hebben de telers het areaal dit jaar met 2,8 procent verkleind ten opzichte van vorig jaar. De hectareopbrengt komt 0,5 procent hoger uit. De totale productie bij de NEPG-leden is dit jaar met 2,3 procent gedaald.

NEPG-secretaris Victor Phaff is daarom verbaasd dat de aardappelprijzen momenteel zo laag liggen. "Er zijn immers meer aardappelen verwerkt en geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook ligt er nu minder voorraad in de schuren bij de telers in Nederland en in België."

In september ging de NEPG er nog vanuit dat een gemiddelde aardappelprijs van 10 cent per kilo haalbaar zou moeten zijn gezien de kleinere oogst. De prijzen liggen nu onder de 10 cent. Phaff: "Een éénduidige verklaring is moeilijk te geven. Wellicht dat de aardappelen in de tijdelijke bewaarplaatsen, zoals veel in Engeland en Duitsland gebeurt, er snel weer uit moesten waardoor het aanbod nu groot is. Het kan ook zijn dat telers er geen vertrouwen in hebben dat de aardappelprijzen in het voorjaar hoger zijn."

De lage prijs komt voor de telers op een vervelend moment, zegt Phaff. "Binnenkort starten de onderhandelingen met de verwerkende industrie over de contracten voor volgend jaar. Het is lastig onderhandelen voor de telers bij de huidige lage prijzen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerrit Bannik

  lekker om met zulke berichten in december te kommen laat die lui opzouten

 • no-profile-image

  K. de bruyne

  Waarom de prijs laag is komt misschien omdat mijnhher phaff geen verstand heeft van de aardappelamarkt. (was hij ook niet berokken bij polderfood)
  Heeft hij nooit gehoord van kredietcrissis, of van een zeer goede opbrengst van aardappelen in de eu 5.
  Heeft hij nog nooit gehoord van afname van vraag in zuid-europa, of de steeds duurder wordende euro, vergeleken met valuta van landen waarheen wij willen exporteren, heeft hij nog nooit gehoord van de lage graanprijzen of de hoge rendementen in de verwerking door zeer goede kwaliteit aardappelen die we dit jaar hebben geteeld.

  Als u ons belang wil behartige doe dan uw huiswerk, en ga anders lekker iets anders doen

Of registreer je om te kunnen reageren.