Home

Achtergrond 254 x bekeken

Marokko laat overboeken geld naar Nederland toe

De Marokkaanse overheid gaat toestaan dat geld vanuit Marokko wordt overgeboekt naar Europese landen.

Dat heeft de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Taib Fassi Fihri maandag toegezegd tijdens een gesprek met zijn ambtgenoot Maxime Verhagen.

Tijdens "open, eerlijke en zeer constructieve besprekingen'' zei Fihri dat op termijn tegoeden vanuit Marokko naar het buitenland gesluisd kunnen worden. Dat zal worden geregeld in het kader van handelsverdragen tussen Marokko en de Europese Unie, aldus Verhagen. Zijn collega Fihri verduidelijkte dat geld verdiend met investeringen in Marokko, nu al vrijelijk kan worden opgenomen en dat het beleid voor andere eigendommen 'richting openheid' gaat.

De belemmering om geld vanuit Marokko naar Nederland over te boeken, speelde een rol tijdens de recente discussie over inmenging van de Marokkaanse overheid. Sleutelfiguren uit de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap stelden dat dit soort financiële obstakels de integratie in Nederland kunnen belemmeren.

Minister Fihri heeft maandag verder beloofd dat zijn land zich niet met Nederlandse aangelegenheden zal bemoeien. Ook riep hij Marokkanen in Nederland op zeer goed te integreren in de samenleving. "We willen dat de Marokkaanse gemeenschap niet alleen alle rechten, maar ook alle plichten van de Nederlandse samenleving erkent.''

Tegelijkertijd benadrukte Fassi Fihri dat Marokko 'de deur openhoudt' voor elke hulpvraag van Marokkaanse Nederlanders, die er behoefte aan hebben de religieuze en culturele banden met hun vaderland aan te houden. Hij noemde de 'tolerante Marokkaanse islam' als een nuttig middel voor Marokkaanse Nederlanders en voor de Nederlandse samenleving.

Minister Verhagen en zijn Marokkaanse ambtgenoot bleven het op een aantal punten oneens. Afstand kunnen doen van de Marokkaanse nationaliteit blijft bijvoorbeeld onbespreekbaar. Marokko weigert de grondwet aan te passen op dat punt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.