Home

Achtergrond 210 x bekeken

Loze motie

De Tweede Kamer wil geen invoering van een vaste hectaretoeslag (flatrate) vóór 2013. Vandaag dienden CDA en VVD deze motie in, die een meerderheid kreeg. Minister Gerda Verburg is hiermee weer in het hok, zo lijkt het.

Het was immers Verburg, die de Kamer eind vorig jaar liet weten nog vóór 2013 af te willen van inkomenstoeslagen op basis van historische referenties, en geleidelijk toe te willen naar een regionale hectaretoeslag. In een debat begin dit jaar concretiseerde ze dat verder, door te zeggen dat ze vanaf 2010 gefaseerd over wil stappen op zo’n regionale toeslag. De voorstellen van commissaris Mariann Fischer Boel voor aanpassing van het EU-landbouwbeleid (health check) boden Nederland daartoe de ruimte. Volgens die voorstellen staat het lidstaten vrij tussen nu en 2013 te kiezen voor een 'flatter rate'.

Het vreemde is dat Verburg de motie ziet als 'ondersteuning van beleid'. Is de minister inderdaad van gedachten veranderd, door protesten van onder anderen LTO? Dat is maar zeer de vraag. Verburg is helemaal geen voorstander van een vaste hectaretoeslag, ze wil zo’n toeslag juist differentiëren naar regio. Zo kan er bijvoorbeeld extra steun komen voor veenweidegebieden.

Met deze motie kan de minister hiermee door. De motie lijkt dan ook meer bedoeld om de achterban te sussen. Blijft over de vraag waar Verburg nu precies naar toe wil. Uitleg op korte termijn is geboden.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.