Home

Achtergrond 261 x bekeken

’Landbouwsubsidies korten, behalve tabaksteelt’

Het Europees Parlement adviseert positief over het Brusselse plan om melkquota op te heffen en landbouwsubsidies te korten.

Maar daarentegen moet de productiesubsidie voor tabakstelers juist worden verlengd, aldus een advies van een meerderheid van parlement woensdag.

Het pleidooi is gericht aan minister Gerda Verburg (landbouw) en haar EU-collega’s, die momenteel in Brussel beslissen over een vrijer landbouwbeleid in de EU.

De steun voor de tabakstelers komt vooral van Zuid-Europese landen. Ze willen de productiesubsidie verlengen van 2010 tot 2013, ondanks een eerder EU-besluit om die te stoppen.

EU-commissaris Mariann Fischer Boel (landbouw) heeft al meermalen gezegd dat ze absoluut tegen het verlengen van de tabakssubsidie is. Het druist in tegen het afbouwen van productiesubsidies en het antirookbeleid van de EU.

Het parlement wil de melkquota de komende jaren niet meer dan 1 procent laten stijgen tot de afschaffing in 2015. Minister Verburg streeft bij het besluit juist naar 2 procent of meer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.