Home

Achtergrond 202 x bekeken

Lagere olieprijs bezorgt Nuon kwartaalverlies

De gedaalde olieprijs heeft energiebedrijf Nuon in het derde kwartaal een nettoverlies opgeleverd van 2 miljoen euro.

In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 179 miljoen euro.

Het bedrijf maakte dat maandag bekend. Over de eerste drie kwartalen genomen laat Nuon een licht beter resultaat zien (686 miljoen euro) dan vorig jaar. Exclusief het effect van de dalende grondstofprijzen steeg de winst ook in het derde kwartaal. De omzet bleef met 1,07 miljard euro ongeveer gelijk aan die van vorig jaar.

De consument kan voorlopig nog niet profiteren van de daling van de olieprijs. "Consumenten zullen later nog onze hogere kosten van dit jaar voelen'', aldus financieel topman Doede Vierstra in een toelichting. In januari krijgt de consument een tariefverhoging voor de kiezen, die uiterlijk 1 december bekend wordt gemaakt.

Nuon zag de kosten in het derde kwartaal stijgen als gevolg van onder meer de splitsing in een netwerk- en een leveringsbedrijf, en de kredietcrisis. "De kredietcrisis heeft invloed op de waarde van onze beleggingen, met name die in het kader van de cross border leases'', aldus Vierstra. In het derde kwartaal trof Nuon een voorziening van 58 miljoen euro voor deze waardedalingen.

De kosten van de splitsing zijn dit jaar opgelopen tot boven de 20 miljoen euro. "We verwachten dat dit nog door zal stijgen dit jaar'', aldus Vierstra. De splitsingskosten zitten vooral in ICT- en personeelskosten. Het bedrijf verkocht in het voorbije kwartaal meer gas, met name op de zakelijke markt en door de deelname aan gasvelden in de Noordzee. Dit compenseerde een lagere omzet van elektriciteit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.