Home

Achtergrond 309 x bekeken

LTO en Nevedi onderzoeken voerspoor

Er komen volgend jaar voorbeeldprojecten in de verschillende sectoren om na te gaan in hoeverre via het voer mineralenwinst in de mest is te behalen.

Dat meldt voorzitter Annechien Ten Have van LTO Varkenshouderij. Verschillende voerleveranciers doen aan de projecten mee. Ook branche-organisatie Nevedi wordt bij de projecten betrokken.

Om het mestprobleem in Nederland op te lossen zal ook via het zogenoemde voerspoor mineralenwinst moeten worden behaald. Het voerspoor is een onderwerp waar vanuit LTO met regelmaat voor is gepleit.

Bij de beoogde proefprojecten draait het om verlaging van de nitraat- en fosfaatgehalten in de mest. "We zoeken nu veehouderijbedrijven en leveranciers die aan de proeven willen meedoen", zegt Ten Have. Volgens de vakgroepvoorzitter moeten de projecten vroeg in het voorjaar van start kunnen gaan.

Nevedi-directeur Henk Flipsen bevestigt dat zijn organisatie mee doet in het project. "Wij willen als diervoederindustrie ook gericht onderzoek laten verrichten op dit terrein. We willen beter in beeld krijgen waar de grenzen liggen. Hoe ver kun je gaan met het terugbrengen van de mineralen in de rantsoenen voor er gezondheids- en welzijnsproblemen ontstaan?"

Flipsen onderzoekt de mogelijkheid om via het Productschap Diervoeder (PDV) het onderzoek collectief te kunnen financieren. Dergelijk onderzoek zou gedaan kunnen worden door Wageningen Universiteit of bij de Schothorst in Lelystad. Hij hoopt op korte termijn daar duidelijkheid over te hebben.

Verder pleit De Nevedi-voorman ook voor een actieve inbreng van de overheid om de mineralenproblematiek op te lossen.
"Wat mij betreft zou er een werkgroep mineralen mogen komen die ook de plaatsingsruimte in Nederland en de ons omringende landen in kaart brengt", licht hij toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.