Home

Achtergrond 395 x bekeken 9 reacties

LNV steekt 6 miljoen euro in verduurzaming eiwit

Het ministerie van LNV stelt in de periode 2008-2012 6 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe vormen van eiwitproductie.

Dat antwoordt minister Gerda Verburg op vragen van de Kamer bij haar begroting.

Het geld is bestemd voor productontwikkeling, marktintroductie en het vergroten van kennis. Doel is van Nederland een koploper te maken op het vlak van ‘duurzame’ eiwitten.

Plantaardige eiwitten worden als duurzamer gezien dan dierlijke, onder meer omdat de productie ervan minder bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen.

Enkele recente rapporten, in opdracht van het kabinet, toonden dat aan - hoewel het effect van minder vlees eten kleiner was dan aangenomen. Als alle Nederlanders zouden overstappen op een veganistisch dieet, daalt de nationale uitstoot met 4 procent, zo werd becijferd.

De meest betrokken bewindslieden, naast Verburg ook minister Jacqueline Cramer (Vrom), gaan uiterst omzichtig om met de materie en bezweren bij voortduring dat ze de bevolking niet willen voorschrijven wat te eten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joop boer

  Het is een begin, maar veel te weinig. Wat meer zoden aan de dijk zou zetten, zou een importverbod op veevoer zijn, aangezien dat voor het grootste deel gemaakt is uit voedselgewassen, zoals mais, tarwe en soja, die veel beter direct door mensen gegeten kan worden. Voor de productie van 1 kg dierlijk eiwit is 5-10 kg plantaardig eiwit nodig, een stompzinnige en dure verspilling.

 • no-profile-image

  varkensboer

  waarom brengen ze al dat eiwit naar de verbrandingsoven van rendac is dit eiwit niet goed [burocatie]

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Eiwit uit gras via de koe tot melk gemaakt of maar direct gras eten? De overheid zegt dit niet maar wil het wel, getuige de milioenen onderzoek

 • no-profile-image

  varkenshoudster

  Zo is het maar net, R.G. te V..
  Ze zijn er alleen maar op uit, om de veehouders kapot te maken en het land uit te krijgen d.m.v. valse informatie, die
  ze vooral ingefluisterd wordt door de PvD. Ze weten echter niet hoe het werkelijk in elkaar zit. De burger wordt valse info verstrekt, en die geloven dat allemaal omdat ze ook niet weten hoe het precies zit, net als die lui in Den Haag, die amper het verschil tussen een koe en een varken weten. Laat ze eerst zelf maar eens wat minder broekasgassen uitstoten, door minder de auto te pakken en minder dure vliegvakanties te nemen.

 • no-profile-image

  varkensboer

  jaja plantaardige eiwitten allemaal mooi en aardig maar wat nu als er een behoorlijke misoogst is??? dan waren de meeste toch blij met een goed stukje lekker vlees! en hiervan plijft de productie redelijk constant

 • no-profile-image

  R.G.

  Maar varkenshoudster uit Brabant, als die lui in Den haag het niet weten en de burger krijgt valse info ligt dat dan ook niet aan de veehouders??
  Die informeren de samenleving dan toch onvoldoende?? Overigens vind ik het ook van de gekke dat we diermeel verstoken en wie weet milieubelastend, vervolgens gaan we eiwitten van elders invoeren die geteeld moeten worden waar men ook weer optegen is i.v.m. milieubelasting en uiteindelijk wordt er te weinig voedsel geproduceerd voor de bevolking. Snap je?? In Gent gaven sprekers tijdens de Orffaworkshop die tijdens het ‘Welfare Assessment on Farm Level’ gehouden werd aan dat dierenwelzijn via voer aanmerkelijk te verbeteren is. Hier kan diermeel een grote betekenis in spelen!! Het mes snijd niet aan twee kanten maar drie als men maar van goede wil is.

 • no-profile-image

  R.G.

  Hoezo de bevolking niet willen voorschrijven wat te eten?? Tussen de regels door lees ik niets anders!!
  Verder komt continu met valse onderbouwde voorbeelden cq voorwendsels waarom en hoe dierlijke eiwitten zoveel kwaad doen.

 • no-profile-image

  sef

  bij 2 koe per ha; hierbij kunnen minder mensen van eten / leven per jaar dan; van 1 ha groenten vol eiwit

 • no-profile-image

  northwest

  En wat zeggen de dieetisten (nutrisionisten) hiervan. Volgens wel ingelichte bron heeft een mens bepaalde vetten en aminozuren nodig die alleen in dierlijk eiwit voorkomen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.