Home

Achtergrond 162 x bekeken 2 reacties

Kortzichtige ministers

De Europese landbouwministers gaan onverantwoordelijk om met de voedselvoorziening in de EU.

Het besluit om de graaninterventie vrijwel geheel af te bouwen betekent dat de EU voortaan geen enkel instrument meer heeft om de graanmarkt te bevoorraden als in een jaar te weinig graan is geoogst. Bij een overvloedige oogst ligt er voortaan geen bodem meer onder de graanprijs. Dat is funest voor het inkomen van de akkerbouwer. Graan is niet alleen de spil in de Europese akkerbouw, maar ook in de voedselvoorziening. Dat bleek vorig jaar wel.

In 2007 is wereldwijd veel minder graan geoogst dan normaal, voornamelijk vanwege slechte weersomstandigheden. Daardoor werd voedsel duurder. De ministers dachten dat met zo’n marktsituatie de EU geen braaklegregeling meer nodig heeft en dat de interventieregeling voor graan wel kan worden afgebouwd.

Maar het graanverbruik stijgt wereldwijd. Als de oogst weer eens tegenvalt komt er een herhaling van vorig jaar. Heel veel landen blokkeerden de graanexport om de eigen voedselvoorziening veilig te stellen. Maar de EU heeft nauwelijks een interventievoorraad graan meer, waarmee de voedselvoorziening tijdelijk kan worden ondersteund. De ministers zijn kortzichtig. Dat je beleidsinstrumenten aanpast aan de situatie is logisch. Maar het overboord gooien van alle instrumenten maakt de EU weerloos tegen de grillen van de wereldgraanmarkt.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    akkerbouwer

    De redactieleden van het AGD beginnen eindelijk ook een en ander door te krijgen.

  • no-profile-image

    Wim

    Het overboord gooien van de alle instrumenten betekent ook dat de boeren overboodr gegooit worden. We weten waar we aan toe zijn! Ik denk dat de Franse boeren het door hebben!

Of registreer je om te kunnen reageren.