Home

Achtergrond 154 x bekeken

Koenders geeft 15 miljoen aan banken arme landen

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft besloten 15 miljoen euro beschikbaar te stellen aan banken in ontwikkelingslanden.

Dat heeft de minister vandaag bekendgemaakt in het Arabische emiraat Qatar, waar vanaf zaterdag de VN-top 'Financing for Development' plaatsvindt.

De minister wil met het bedrag helpen voorkomen dat kleine ondernemers het slachtoffer worden van de wereldwijde financiële crisis. Met de 15 miljoen euro kan ongeveer 100 miljoen euro aan kleine leningen worden verschaft. De uitvoerder van het programma, de Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO), maakt gebruik van risicodekking van een bestaand fonds (MASSIF) om extra geld op de kapitaalmarkt te lenen. .

"Microfinanciering is de motor van de economie in ontwikkelingslanden'', aldus Koenders. Banken die microkrediet verschaffen zijn in de problemen gekomen omdat commerciële banken niet langer geld willen uitlenen. Volgens Koenders is het programma een snelle en effectieve manier om het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden te helpen.

Op de VN-top in de hoofdstad Doha moeten onder meer afspraken gemaakt worden op het gebied van handel, schuldkwijtschelding en financiering van hulp. Het hulpbudget moet worden verhoogd tot 0,7 procent van het bruto nationaal product, zoals is afgesproken door de rijke landen, liet Koenders voor de top weten.

Vrijdagavond voorafgaand aan de top neemt Koenders deel aan een besloten overleg van de twintig rijkste landen (G20) op uitnodiging van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Er wordt onder meer gesproken over de hervorming van de Bretton Woods instellingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.