Home

Achtergrond 244 x bekeken

Klink wil nalatigheid in EPD-brief rechtzetten

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) erkent dat zijn brief over het elektronisch patiëntendossier (EPD) onvolledig was.

De brief had moeten melden dat bezwaar maken tegen de uitwisseling van medische gegevens met dit dossier niets hoeft te kosten.

Ouders die voor een kind onder de zestien jaar met het bijgevoegde formulier bezwaar willen maken tegen deelname aan het patiëntendossier, moeten een uittreksel uit het geboorteregister meesturen. Hier zijn kosten aan verbonden. Zowel de Tweede Kamer als consumentenorganisaties zijn hier niet over te spreken.

Minima die niet willen dat medische gegevens van hun kinderen via het digitale dossiers worden uitgewisseld, kunnen de kosten via de gemeentelijke bijzondere bijstand vergoed krijgen. Klink laat nog uitzoeken hoe andere mensen de kosten terug kunnen krijgen.

Bij het informatiepunt dat voor het EPD is ingericht, kunnen mensen terecht met vragen over de kosten die bezwaar maken met zich mee kan brengen. Ook bij de bevestiging van het bezwaar, zal op het punt van de vergoeding van kosten worden gewezen.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) weersprak vandaag kritiek van huisartsen dat de privacy van de patiënten in het EPD niet goed is geregeld. Volgens de belangenorganisatie van patiënten proberen de huisartsen onnodig paniek te zaaien onder hun clientèle.

De NPCF zegt dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) alle huisartsen heeft opgeroepen hun patiënten via een brief in de wachtkamer te informeren over het nieuwe digitale patiëntendossier. De patiëntenkoepel stelt honderden ongeruste reacties binnen te krijgen van mensen die door de huisartsen op het verkeerde been zijn gezet. Volgens de NPCF is de privacy van de patiënten juist wel gewaarborgd.

Alle Nederlandse huishoudens kregen zaterdag een brief over het elektronisch patiëntendossier. Zorgverleners moeten hier eind volgend jaar op aangesloten zijn. De Tweede Kamer reageerde eerder al kritisch op verzending van de brief, omdat de wet die deze verplichting regelt nog niet is vastgesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.