Home

Achtergrond 191 x bekeken

Kerstboodschap

De directies en leden/leveranciers van Friesland Foods en Campina moeten weer langer wachten op een uitspraak over de voorgenomen fusie van beide coöperaties.

Eurocommissaris Neelie Kroes van mededinging heeft enkele weken langer nodig om tot een oordeel te komen. Waarschijnlijk spreekt zij zich tegen de kerstdagen uit over de fusie en of Brussel vindt dat er onderdelen moeten worden afgestoten. Friesland Foods en Campina doen er alles aan om de importantie van dat uitstel te bagatelliseren, maar het heeft er alle schijn van dat Kroes geen leuke kerstboodschap in petto heeft.

Toegegeven, dit soort mededingingsonderzoeken hebben altijd in grootste geheim plaats en dus is er pas duidelijkheid als Brussel haar bevindingen openbaart. De fusiepartners kunnen niet anders dan hopen dat de Europese Commissie mild is gestemd. Zij doen daar alles aan in de besprekingen rondom het onderzoek, die naar eigen zeggen in constructieve sfeer verlopen.

De werkelijkheid gebiedt te zeggen dat het feit dat nu al voor de tweede keer uitstel wordt aangekondigd vanuit Brussel – van 24 november tot 1 december en nu weer naar 23 december – weinig goeds belooft. Hoogleraar Europese mededinging en mededingingsjurist Jean Paul van Marissing beaamt dat in deze krant. Ongetwijfeld speelt hierbij het vermoede gevoel van de consument over de fusie een grotere rol dan die van de boeren.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.