Home

Achtergrond 181 x bekeken

IJsland overweegt euro of dollar

IJsland overweegt over te stappen naar de euro of de dollar als munteenheid om de financiële problemen het hoofd te bieden.

Dat zei de IJslandse premier Geir Haarde dit weekeinde in een interview met persbureau Reuters.

Haarde gaf aan dat de IJslandse kroon het niet goed heeft gedaan in de financiële crisis. Hij zei verder dat het moeilijk is voor IJsland om over te stappen naar de euro. De Europese Centrale bank heeft eerder aangegeven dat ze niet wil dat landen de euro nemen zonder de standaardprocedure te volgen. De eerste stap daarin is lid worden van de Europese Unie.

De uitspraken van Haarde komen op een moment dat de woede van de bevolking tegen de regering hoog is opgelopen. Zaterdag gingen voor de achtste week op rij duizenden IJslanders de straat op om te protesteren tegen de gevolgen van de financiële crisis.

Veel IJslanders willen nieuwe verkiezingen en houden de regering verantwoordelijk voor de penibele financiële situatie waarin het land verkeert. Haarde stelt dat nieuwe verkiezingen leiden tot meer instabiliteit, iets wat de economie in IJsland volgens hem niet aankan.

De IJslandse economie staat onder grote druk na het instorten van het financiële systeem van het land. De grote banken van het land zijn inmiddels genationaliseerd. De 320.000 bewoners van het eiland staat een zware economische tijd te wachten. De economie krimpt volgend jaar naar verwachting met 10 procent, de werkloosheid neemt toe en het consumentenvertrouwen is ingestort.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.