Home

Achtergrond 250 x bekeken 2 reacties

Hete herfst zuivelbeleid

Het wordt een hete herfst voor EU-commissaris Mariann Fischer Boel en haar Health Check.

Nu de belangrijkste landbouwlanden van Europa in brand staan, neemt de druk toe. Het spel is volledig op de wagen, vlak voor de geplande besluitvorming van de landbouwministers.

In Frankrijk houden de boerenprotesten aan en worden heviger. Boze melkveehouders die hun prijzen en daarmee hun inkomen steeds verder zien zakken, hebben steun gekregen van collega’s uit andere sectoren. Die keren zich tegen de verwerkende industrie en vooral tegen de supermarkten. De roep om marktbescherming en beheersmaatregelen klinkt luid. De Franse minister Barnier, voorzitter van de EU op dit moment, haast zich vrijdag op de nationale actiedag van boeren om een noodplan te lanceren en toezeggingen te doen.
In Duitsland keert het parlement zich dezelfde dag tegen een nationale beperking van de melkproductie, een idee dat voortkwam uit de grote acties eerder dit jaar. De prijsval is ook bij de Duitsers niet te stoppen. Sterker, Lidl, Aldi en Rewe verlagen gelijktijdig zuivelproducten met 20 procent. De roep om nieuwe boycotacties doet opgeld.

Fischer Boel voelt de toenemende druk en lijkt zo snel mogelijk particuliere opslag van boter en melkpoeder mogelijk te maken. Zo wil ze haar Health Check redden. Die marktingreep druist in tegen de liberale filosofie van de Deense. Bovendien is het de vraag of zij op tijd is.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Henk

    En de Nederlandse boer doet zijn mond niet meer open? Laat hij zich als een mak lam naar de slachtbank brengen?

  • no-profile-image

    gert

    het liberale beleid gaat slachtoffers eisen,de supers gaan de dienst uitmaken de boeren en zuivelfabrieken worden gewoon tegen elkaar uitgespeeld in het belang van de consument,dat heet Health Check,dus een koude sanering

Of registreer je om te kunnen reageren.