Home

Achtergrond 162 x bekeken 9 reacties

Grote landelijke uitbraak van salmonella in Nederland

Nederland kampt met een grote landelijke uitbraak van een multiresistente salmonella.

Meer dan 150 mensen zijn sinds augustus getroffen door de bacterie, die hard toeslaat omdat ze resistent is tegen een groot aantal antibiotica. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoekt naar de oorzaak van de uitbraak, die waarschijnlijk in voeding ligt.

Er is een aanwijzing dat de besmetting wordt veroorzaakt door ham van een Nederlandse vleeswarenproducent, maar die aanwijzing is beperkt tot één patiënt. De ziekmakende bacterie is de Salmonella typhimurium DT 104. In augustus bleek dat er sprake was van een ongebruikelijk hoog aantal gevallen. Wekelijks zijn er nu nog vijf tot tien nieuwe gevallen. De gevallen doen zich verspreid over het gehele land voor.

De besmetting leidt tot ernstige ziektegevallen. Veel van de besmette patiënten belanden in het ziekenhuis. De standaardaanpak tegen een salmonellose werkt niet afdoende. Voorlopig onderzoek van het RIVM sluit vooralsnog besmetting door de consumptie van vis, zuivelproducten en contact met dieren uit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de jong

  wie is die vleeswaren producent dan ?

 • no-profile-image

  Jan Braakman

  Wie die vleeswarenproducent is, laat het RIVM vooralsnog onvermeld, ook omdat de aanwijzing - één patiënt die verwijst naar een plak geconsumeerde ham - wat dun is.

 • no-profile-image

  Sterke

  hurdzje sille se

 • no-profile-image

  Martin

  Hoezo etiket lezen?
  Zetten ze het erop tegenwoordig: dit produkt bevat zeer resistente salmonella.

 • no-profile-image

  boerendochter

  als je als consument niet goed naar de datum van vlees in je eigen koelkast kijkt is dat niet de schuld van de veehouderij sector. Dat is gewoon je eigen stomme domme schuld. Dan heeft t kijken naar de houdbaarheidsdatum in de supermarkt ook geen enkele nut. Je kijkt er toch niet meer na in je eigen koelkast, waardoor je vlees alsnog over de datum gaat.

 • no-profile-image

  Sandra

  Invriezen die handel, dat doe ik tenminste zodra ik thuis kom met mijn vlees...

 • no-profile-image

  Uchter, N

  En dan hebben we het nog niet eens over de "transport" tijd en temperaturen van het vlees of vleeswaren tussen de supermarkt en de koelkast thuis. Die overigens vaak ook nog een te hoge temperatuur heeft.

 • no-profile-image

  Rinie

  Zeer verontrustend, dit nieuws! Ook omdat antibiotica kennelijk niet meer helpt.
  Het heeft in elk geval bij mij tot effect dat ik de etiketten steeds kritischer ga lezen, maar vooral ook de houdbaarheidsdatum van producten.

 • no-profile-image

  Rinie

  Als je als consument niet goed oplet, , heb je zomaar weer eens een product gekocht, vlees bijvoorbeeld dat nog op het nippertje, vandaag nog, gebraden moet worden en als je dat dan in je koelkast laat liggen, omdat je niet goed gekeken had naar de datum....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.