Home

Achtergrond 138 x bekeken

’Grote kalksteenheuvels beter beschermen’

Vooral grote en geïsoleerd liggende kalksteenheuvels zijn belangrijk voor natuurbescherming vanwege de unieke planten en dieren die er leven.

Dat blijkt uit onderzoek van biologen die een methode bedachten om te bepalen welke kalksteenheuvels belangrijk zijn. De onderzoekers, onder wie Menno Schilthuizen van Naturalis, denken dat de nieuwe methode het gemakkelijker maakt om te bepalen welke kalksteenheuvels de mens met rust zou moeten laten. De winning van cement en marmer bedreigt de leefomgeving en het voortbestaan van kalksteenminnende planten en dieren.

De kalksteenheuvels worden nu eigenlijk alleen beschermd als er een nationaal park omheen ligt of een tempel op staat. Vanwege onder meer de vleermuizen, slakken, vissen en planten die ze herbergen, worden tropische kalksteenheuvels gezien als ’arken van biodiversiteit’. Met name de grote, afgelegen heuvels maken die naam waar, aldus Schilthuizen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.