Home

Achtergrond 231 x bekeken

Groenschimmel slaat gat in kerstaanvoer

De ziekte-aantasting van groenschimmel slaat de laatste weken hard toe onder champignontelers.

Daardoor dreigen contracten met supermarkten in de drukke decembermaand niet volledig te worden ingevuld, blijkt uit een rondgang. De situatie in de teelt is zorgelijk, zo laten zowel The Greenery als Banken Champignons weten.

Waar voorheen de groenschimmel dood ging in de teelt, zorgt de schimmel nu voor soms compleet groen uitgeslagen bedden. Telers melden derving oplopend tot soms 80 procent. Ook de kwaliteit wordt aangetast. De telers laten de champignons niet meer uitgroeien tot reuzenformaat, zodat het met name hier lastig wordt de contracten in te vullen, vreest de handel.

"Er worden extra cellen gevuld voor de kerstvraag, maar als je ziet hoeveel oogsten mislukken moet er nog veel veranderen om voldoende oogst te hebben voor de kerst", zegt Jurgen Banken, commercieel directeur van Banken champignons.

Ook Dick Bakker, aanbodsmanager bij The Greenery, deelt die zorg. "Ik hoop dat contracten worden nageleefd, maar Nederlandse winkels hebben in de drukke weken tot vier keer zoveel volume nodig. Dat baart ons zorgen."

De krapte raakt vooral de daghandel , verwacht ook Freshchamp uit Swolgen. Op dit moment is de prijs nog nauwelijks opgelopen. "Als we wel volledige productie hadden, zouden we een ander probleem hebben met prijsdruk", zegt een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.