Home

Achtergrond 227 x bekeken 4 reacties

Glastuinders kijken niet bewust naar maatschappij

Glastuinders zijn weinig bewust bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Toch scoren ze op een aantal MVO-deelterreinen zeer behoorlijk.

Dat concludeert VanderZande Florpartners die in opdracht van het Productschap Tuinbouw 25 glastuinbouwbedrijven op MVO hebben doorgelicht. Het PT financierde vorig jaar al de totstandkoming van een standaard voor het maken van een MVO-jaarverslag voor glastuinbouwbedrijven.

Bij het maken van zo’n verslag blijken in de glastuinbouw de hoofdstukken gewijd aan people en vooral aan planet goed gevuld. De talrijke investeringen in milieu, energie en voedselveiligheid zorgen voor uitstekende prestaties. Die prestaties zijn deels wettelijk verplicht, maar voor een deel ook bovenwettelijk.

Het ontbreekt meer dan de helft van de bedrijven aan uitdrukkelijk geformuleerde MVO-doelen. Landelijk gezien heeft zes op de tien bedrijven dergelijke doelstellingen. Te denken valt bijvoorbeeld aan de doelstelling om bepaalde afvalstromen met een bepaald percentage te verminderen. Ook is de tuinbouw minder dan gemiddeld actief in het verfraaien van het uiterlijk van het bedrijf en in het communiceren met de consument.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herman Galjaard

  Beste anonieme wereldburger,

  Zonder naar het PT verleden te kijken moet geconstateerd worden dat zij het bij het juiste eind hebben om ons te wijzen op datgene wat de afnemer en de consument van ons eist. Helaas is dit nog niet bij iedereen doorgerongen.
  Nederland is niet de enige speler in de wereld als het gaat om produceren van voedsel en siergewassen. Als we niet voldoen aan de eis om maatschappelijk verantwoord te produceren dan doet een ander dat wel en piesen wij naast de pot.

 • no-profile-image

  leen

  beste "werldburger", misschien is jou er ook nog iets aangelegen dat er na jou stoffelijk leven er ook nog iets rest voor degene die na jou komen?? Denk o.a. eens aan energiezuinig omgaan met wat er nog is en niet van alles illegaal lozen in het oppervlaktewater waar de ondernemers op een goedkope wijze van af willen en de natuur er mee opzadelen.

 • no-profile-image

  E.T.

  1) MVO is voor multinationals die dingen verkeerd doen, en dit moeten verdoezelen.
  2) PT meteen opdoeken. Er wordt al zo weinig aan produkt reclame gedaan en dan gaan ze geld uitgeven om uit te vinden of tuinders net zo corrupt zijn als oliemaatschappijen en banken.
  Is er niemand meer die het gehele plaatje overziet?

 • no-profile-image

  wereldburger

  De opdrachtgevers en schrijvers van bovenstaand artikel gedragen zich als parasieten. Ze presteren zelf niets, zuigen hun prooi leeg en geven andere de schuld als er niet opgeruimd wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.