Home

Achtergrond 200 x bekeken

Gezondheidsdienst en LEI starten Meetnet

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en andbouweconomisch instituut LEI zijn gestart met het opzetten van Meetnet. Het gaat om een pilotproject om de diergezondheid op melkveebedrijven gezamenlijk te monitoren. Doel is om de ontwikkelingen in de diergezondheid te volgens via een representatieve groep melkveebedrijven. Eind volgend jaar zal het project worden geëvalueerd.

De gezondheidsdienst verzamelt al langer informatie over de gezondheidssituatie van de rundveestapel middels de Rundermonitor. Het LEI volgt ontwikkelingen op bedrijven met het Bedrijven-informatienet. Door deze informatie samen te voegen willen beide organisaties een beter inzicht krijgen in de diergezondheid op melkveebedrijven.

”Het LEI en de Gezondheidsdienst voor Dieren vullen elkaar in dit project goed aan”, vertelt Henk van der Zwaag, directeur van de GD. ”Het LEI richt zich op de economische aspecten en wij richten ons op de diergezondheidsaspecten.” De monitoring zal zich met name richten op klauw- en uiergezondheid. ”We kijken daarnaast ook naar het gebruik van diergeneesmiddelen”, zegt Van der Zwaag.
Hij geeft aan dat de gezondheidsdienst nog niet alle relevante informatie met betrekking tot diergezondheid in beeld heeft. Meetnet moet een completer beeld geven.

De groep representatieve melkveebedrijven in het onderzoek bestaat uit vijftig deelnemers. Het pilotproject van GD en LEI zal een jaar duren.

Of registreer je om te kunnen reageren.