Home

Achtergrond 284 x bekeken

Gezamenlijk onderzoek naar overmatige wortelgroei

Wageningen UR Glastuinbouw, Groen Agro Control en Blgg slaan de handen ineen voor een onderzoek naar overmatige wortelgroei (gekke wortels) in vruchtgroentegewassen.

Zowel Wageningen UR met Blgg als Groen Agro Control hadden een onderzoeksvoorstel ingediend bij het Productschap Tuinbouw. Zij bereiden nu een gezamenlijk onderzoeksvoorstel voor om komend seizoen de bacterieziekte te monitoren en de infectiebronnen op te sporen. Wageningen UR wil daarbij een kasproef gaan uitvoeren om uit te zoeken hoe de verspreiding van de bacterieziekte in de kas ingeperkt kan worden.

Wanneer het PT het voorstel goedkeurt, zal het onderzoek in januari starten. Begin dit jaar is door onderzoeker Jan Janse van Wageningen UR Glastuinbouw al een literatuurstudie uitgevoerd, waarin de problemen rondom gekke wortels goed in kaart zijn gebracht.

Groen Agro Control is nu al begonnen met een vooronderzoek in de praktijk omdat de teeltwisselingsfase hét moment is om de ziekteverwekker, Agrobacterium rhizogenes, aan te pakken. Op vier besmette bedrijven worden monsters genomen van onder andere grond, wortels, water, stof en bepaalde onkruiden om mogelijke besmettingsbronnen op te sporen. Daarnaast krijgen de telers adviezen over een gedegen ontsmetting van het watergeefsysteem en maatregelen om eventuele herbesmettingen in een vroeg stadium te onderdrukken met bijvoorbeeld natriumhypochloriet.

De ziekte ontstaat doordat de bacterie een cirkelvormig DNA-element (plasmide) inbrengt in het DNA van de plant. Daardoor wordt in wortelcellen de hormoonhuishouding verstoord en gaan de wortels explosief groeien. Dit leidt tot een enorme vegetatieve gewasgroei waardoor de productie en kwaliteit afnemen en de plant gevoeliger wordt voor Botrytis. Door zuurstofgebrek kunnen de wortels ook gevoeliger worden voor Pythium.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.