Home

Achtergrond 199 x bekeken

Fruittelers onderschatten risico's koelcel

Fruittelers zijn te nonchalant met het nemen van veiligheidsmaatregelen voor koelcellen. Dat stelt de Arbeidsinspectie op grond van een verkennend onderzoek.

De inspectie bezocht zestien bedrijven. Meer dan de helft ervan had de zaken rond de gekoelde fruitopslag niet op orde. Vaak waren de bewaarcellen niet op slot. Ook werden te weinig veiligheidsmaatregelen genomen bij het nemen van monsters van het fruit.

Fruitsoorten als appels en peren worden na de oogst opgeslagen in koelcellen met een lager zuurstofgehalte om het rijpingsproces te vertragen. Mensen kunnen in deze atmosfeer niet overleven en verliezen er al snel het bewustzijn.

Aanleiding voor het onderzoek was de dood van twee Polen, april vorig jaar. Een van hen ging een koelcel binnen door het plafond, vermoedelijk om wat appels te pakken. Toen hij lang wegbleef, ging een tweede Pool kijken. Ook hij liet het leven bij een poging zijn collega te redden.

Voor koelcellen gelden strenge regels. De cellen moeten op slot zitten, zodat niemand zomaar naar binnen kan. Ook voor het nemen van monsters gelden speciale regels om ongelukken te voorkomen.

De Arbeidsinspectie heeft inmiddels contact opgenomen met brancheorganisatie NFO. Eind 2009 volgt een nieuwe controle onder fruitbedrijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.