Home

Achtergrond 204 x bekeken

Franse prijs voor bloemkool ligt 40 procent lager

De productieprijzen voor bloemkool in Frankrijk liggen 40 procent onder het niveau van vorig jaar.

Volgens de agrarische infodienst Agreste komt dat door een overvloedig aanbod en een tegenvallende vraag. "Aanbiedingen met bloemkool leiden ook niet tot een toename van de verkopen."

Volgens Agreste is de bloemkolenmarkt al sinds juli uit zijn evenwicht. "Een massief aanbod heeft toen tot een prijsval geleid. In augustus en september was sprake van enige verbetering maar in oktober is de situatie verder verslechterd." Veel telers weten de opbrengsten nog enigszins te redden door meer bloemkool aan de verwerkende industrie te leveren.

De eigen Franse productie aan bloemkool komt dit seizoen naar schatting uit op 368.600 ton. Dat is 7 procent minder dan vorig jaar. Het areaal is met 1 procent teruggelopen naar 22.600 hectare.

Agreste meldt verder dat Frankrijk in het jaar tot begin november 166.328 ton bloemkool heeft uitgevoerd. Die export ging voornamelijk naar Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland. Dat laatste land in die periode 25.169 ton af. Aan de andere kant voeren de Fransen ook 43.054 ton bloemkool in met Duitsland, Nederland en Italië als belangrijkste leveranciers.

Of registreer je om te kunnen reageren.