Home

Achtergrond 206 x bekeken 1 reactie

Fischer Boel: zuivelplannen EP geven boeren onvoldoende zekerheid

De voorstellen van het Europees Parlement voor aanpassingen in het EU-zuivelbeleid voldoen niet, omdat ze boeren onvoldoende zekerheid geven.

Dat heeft landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel vandaag gezegd in het Europees Parlement. Het Parlement debatteert vandaag in Straatsburg over de aanpassing van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) tot aan 2013, de 'health check'.

Volgens Fischer Boel volstaat de door het EP voorgestelde voorlopige verruiming van de zuivelquota met twee keer 1 procent niet; de door haar voorgestelde vijf keer 1 procent geeft boeren meer perspectief.

Het EP heeft daarnaast voorgesteld verevening van quota tussen de lidstaten mogelijk te maken, maar volgens de landbouwcommissaris kan dat leiden tot speculatie op de korte termijn.

Volgens Fischer Boel blijven genoeg instrumenten over om de markt desgewenst te beïnvloeden.

Morgen is de stemming in het Parlement; de uitslag is een advies aan de landbouwministers, die vanaf morgenmiddag over de health check spreken. Een besluit wordt eind deze week verwacht.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  veeboer

  Alle aandacht is er voor quotumverruiming
  Waarom wordt er niet over geleidelijke verlaging van de superheffing gesproken?
  De EU kan dan met 2 leidsels sturen naar de zachte landing in 2015
  Nu wordt overschrijding financieel gestraft als een groot delict.
  Het zijn nog 6 quotumjaren, in die periode zal de sector toch moeten investeren, in bedrijfs aanpassing, voor de nieuwe vrije markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.