Home

Achtergrond 152 x bekeken

Fischer Boel: bergboeren helpen via modulatie

Lidstaten kunnen gebruikmaken van de zogeheten modulatie om minder concurrerende melkveehouders bij te staan.

Dat heeft landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel gezegd aan de vooravond van de EU-landbouwraad. Op deze raad, die morgen begint, wordt een besluit van de landbouwministers verwacht over de aanpassing van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (health check). Zowel de voorziene afschaffing van de melkquota als de modulatie (overheveling van budget voor boeren-inkomenssteun naar plattelandsontwikkeling) zijn heikele punten.

"Het (modulatie, red.] zal een sleutelrol spelen in het helpen van sectoren die een moeilijke aanpassingperiode tegemoet gaan, zoals de melkveehouders in berggebieden", aldus Fischer Boel.

Fischer Boel heeft voorgesteld om 8 procent extra te 'moduleren' tussen 2010 en 2013; voor boeren die meer dan een ton steun ontvangen komen daar nog extra procenten (3, 6, of 9, afhankelijk van de hoogte van de genoten steun) bij. De meeste lidstaten willen veel minder ver gaan.

Daarnaast wil de landbouwcommissaris de zuivelquota tot aan de voorziene afschaffing in 2015 met vijf jaarlijkse stappen van 1 procent verruimen. Hierover zijn de lidstaten verdeeld: sommige vinden de verruiming te weinig, anderen te veel. Bij die laatste groep leeft de vrees dat minder concurrerende boeren, bijvoorbeeld in berggebieden, de slag niet aankunnen, omdat de melkprijs naar verwachting verder daalt als de quota te ver worden opgerekt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.