Home

Achtergrond 213 x bekeken

'Financiële crisis van invloed op klimaatafspraken'

De financiële crisis die de wereld teistert, gaat zijn weerslag krijgen op de onderhandelingen over het klimaat.

Dat heeft de Nederlander Yvo de Boer van het VN-milieubureau Unfccc vandaag gezegd bij het begin van klimaatoverleg in Peking.

Volgens De Boer zijn landen minder genegen hun belastinggeld te besteden aan klimaatverbetering, nu de begrotingen onder druk staan. "Het is onbetwist dat de financiële crisis van invloed zal zijn op de onderhandelingen over klimaatverandering.''

Meer dan 190 landen hebben afgesproken in 2009 te komen tot een nieuw wereldwijd verdrag over het klimaat. Dat moet de opvolger worden van het Kyoto-protocol, dat in 2012 afloopt.

Volgens De Boer moet de nadruk in het nieuwe verdrag komen te liggen op technologie. Daarmee zouden de geïndustrialiseerde landen hulp kunnen bieden aan de landen die in ontwikkeling zijn, zoals China. De Volksrepubliek, die niet gebonden is aan Kyoto maar wel cruciaal is voor het nieuwe verdrag, vindt dat de rijke landen de prijs voor de milieuvervuiling zelf moeten betalen. Arme landen kunnen hun steentje bijdragen door nieuwe en schonere technologie toe te passen.

De bijeenkomst in Peking gaat vooraf aan de VN-klimaattop volgende maand in het Poolse Poznan, waar ministers samenkomen om het verdrag dat in 2009 in Kopenhagen moet worden getekend, voor te bereiden. Milieuminister Jacqueline Cramer neemt deel aan het overleg in de Chinese hoofdstad.

Vandaag komen EU-leiders in Brussel bijeen om hun strategie te bepalen voor een wereldtop in de Verenigde Staten over de kredietcrisis die eind volgende week plaatsheeft. De VS hebben Kyoto niet ondertekend, maar met de komst van Barack Obama zou dat in Kopenhagen anders kunnen uitpakken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.